Hlavní obsah

První olympijské hry mládeže se v roce 2010 uskuteční v Singapuru

Singapur bude v roce 2010 hostit první ročník olympijských her mládeže. Městský stát v jihovýchodní Asii při čtvrteční volbě porazil ruskou metropoli Moskvu 53:44. Výsledek oznámil předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Článek

Singapuru při volbě zřejmě pomohlo, že zatím nepořádal velkou akci pro několik sportů. MOV chtěl totiž pořádání olympijských her mládeže svěřit místu, kde se pravděpodobně nikdy neuskuteční velká olympiáda. Tu Moskva hostila v roce 1980 a další ruské město Soči bude pořádat zimní olympijské hry v roce 2014.

Na olympijských hrách mládeže by mělo v 26 sportovních odvětví soutěžit asi 3500 chlapců a dívek od čtrnácti do osmnácti let. Nová sportovní událost, která se bude konat každé čtyři roky, by měla přitáhnout děti a mládež ke sportu. V plánu jsou i zimní olympijské hry mládeže, jejichž první ročník se uskuteční v roce 2012.

Singapur má rozpočet na hry ve výši 75 miliónu dolarů (asi 1,3 miliardy korun). Devatenáct z potřebných čtyřiadvaceti stadionů už je postavených, čtyři dočasné stánky se budou stavět a ve výstavbě je už trvalý stadión pro jezdectví.

Vedle Singapuru a Moskvy, které prošly do závěrečného hlasování, se o pořadatelství ucházely ještě Atény, Bangkok, Turín, Kuala Lumpur, Guatemala, Debrecín a Poznaň.

Reklama

Související témata: