Hlavní obsah

Boxer Kličko porazil v duelu o tři mistrovské pásy Ibragimova

NEW YORK

Ukrajinský boxer Vladimir Kličko vyhrál první ze sjednocovacích duelů o titul profesionálního mistra světa těžké váhy. Rusa Sultana Ibragimova porazil v sobotu v New Yorku jednoznačně na body a k titulům federací IBF a IBO přidal i mistrovský pás organizace WBO, který dosud držel jeho soupeř.

Článek

Jejich zápas v Madison Square Garden byl prvním krokem ke kýženému sjednocení mistrovských titulů, které má vyřešit nepřehlednou situaci v těžké váze. Posledním "nezpochybnitelným" mistrem světa v ní byl naposledy v roce 1999 Brit Lennox Lewis.

Po newyorském souboji, který v hledišti sledovalo přes 14 tisíc diváků, zbývá sjednotit z původních pěti ještě dva mistrovské pásy. Jejich majiteli jsou Uzbek Ruslan Čagajev (WBA) a Rus Oleg Maskajev (WBC).

Téměř dvoumetrový Kličko splnil roli velkého favorita utkání a o 15 centimetrů menšímu Dagestánci Ibragimovovi připravil v profesionálním ringu první porážku z 24 zápasů. Sám si připsal padesáté vítězství.

Od sedmého kola Kličko přidal na tempu

Kličko od začátku využíval výhodu delších paží, soupeře si držel daleko od těla a trpělivě vyčkával na šanci k útoku. Tu hledal i Ibragimov, jenž se snažil zasahovat protivníka především na spodek, ale většinou marně. První polovina dvanáctikolového zápasu příliš vzruchu nenabídla; divákům se taktický boj moc nelíbil, Kličko je jen občas uspokojil náznakem kombinace.

Od sedmého kola však jednatřicetiletý Ukrajinec vycítil, že soupeři ubývají síly, a sám přidal tempo. Svou převahu demonstroval zejména v devátém dějství, kdy sérií přesných úderů poslal Ibragimova do provazů, a sám potom ve zbývajícím čase bez potíží odvrátil jeho snahu o rozhodující ránu. Po utkání Kličko na rozdíl od poraženého Rusa vypadal, jako by ho duel o mistrovský titul ani příliš nevyčerpal.

Kličko: Jsem rád, že mám pás WBO zpátky

Také výroky rozhodčích zněly jednoznačně - 119:110, 118:110 a 117:111. "Věděli jsme, že Ibragimov je nebezpečný soupeř, ale Vladimir mu nedal šanci," prohlásil po utkání vítězův bratr a sekundant Vitalij Kličko, sám bývalý mistr světa těžké váhy. "Jsem rád, že mám zpátky pás WBO. Byl to první titul, který jsem mezi profesionály získal," prohlásil Vladimir Kličko.

Bez ohledu na výsledek obdržel Kličko, který má z amatérského ringu zlato z olympijských her v Atlantě 1996, za zápas dvanáct miliónů dolarů. Jeho soupeř, jenž loni v říjnu obhájil titul proti legendárnímu Evanderu Holyfieldovi, dostal polovinu.

Reklama