Hlavní obsah

Stolní tenisté postoupili do čtvrtfinále MS a čeká je Čína

Čeští stolní tenisté postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa družstev, v němž se utkají s velmocí číslo jedna Čínou. Atraktivní zápas s domácími obhájci titulu v Kuang-čou si dnes zajistili těsnou výhrou 3:2 v osmifinále se Singapurem.

Článek

Jediné dva body asijského týmu získal Kao Ning, který porazil Petra Korbela i Tomáše Pavelku. Česká jednička Korbel porazila Janga C', debutant Josef Šimončík vyhrál zápas s Cchajem Siao-li a rozhodující duel zvládl Pavelka.

Ten v zápase s Jangem C' vedl už 2:0 na sety, ale singapurský soupeř srovnal krok a o postupujícím mezi nejlepších osm týmů turnaje rozhodovala jediná sada. V její koncovce měl pevnější nervy český reprezentant, který odvrátil mečbol, vyhrál 12:10 a dostal svěřence Tomáše Demka do čtvrtfinále. "Nevím, co se s Tomášem v předešlých zápasech dělo, ale proti Singapuru zase podal výborný výkon. Ostatně jako všichni naši hráči," chválil své svěřence trenér Demek.

Podle něj v osmifinále Češi předvedli skvělý týmový výkon. "Kromě výborně hrajícího Korbela se prosadili i zbylí dva hráči. Určitě nejvíce překvapil Šimončík, jeho bod na 2:1 byl nesmírně důležitý," řekl spolupracovníkovi ČTK.

Čeští reprezentanti mají stále naději na zopakování pátého místa, které si před dvěma lety odvezli ze šampionátu v Brémách. Znovu překonali cíle, které měli před turnajem. "Byl jsem spokojený již s postupem ze skupiny a postup do čtvrtfinále, to je jaksi nad plán. Každopádně si utkání proti Číně před zaplněnou halou pořádně vychutnáme," dodal kouč.

Ženy udržely místo v elitní kategorii

České stolní tenistky budou hrát na mistrovství světa družstev v elitní výkonnostní kategorii i za dva roky, kdy se šampionát uskuteční v Rotterdamu. Rozhodlo o tom dnešní utkání skupiny o 21. až 24. místo, ve kterém reprezentantky porazily Ukrajinu po velkém boji 3:2.

České stolní tenistky toto důležité utkání velmi dobře začaly. Iveta Vacenovská v prvním utkání proti obranářce Taťjaně Soročinské zabojovala, ve třetím setu odvrátila mečbol a nakonec zápas otočila ve svůj prospěch. Druhý bod českého týmu přidala Renata Štrbíková, ale pak se začala karta obracet. Ukrajina srovnala krok a rozhodovalo se až v závěrečném utkání mezi Vacenovskou a Margarytou Pesotskou. Dvaadvacetiletá česká hráčka si na tento zápas schovala nejlepší výkon na šampionátu a po vítězství 3:1 na sety poslala Ukrajinu do druhé výkonnostní kategorie.

"Jsem rád, že právě Iveta na mistrovství světa konečně naplno zabrala. Její dva body byly klíčem k celkovému úspěchu. Zejména vítězství nad nepříjemnou obranářkou Soročinskou má velkou cenu," chválil svoji svěřenkyni trenér Petr Nedoma.

Se svým týmem v Kuang-čou splnil cíl, který si dal. "Chtěli jsme se každopádně zachránit v elitní skupině a to se nám podařilo. Naštěstí jsme zvládli ten rozhodující zápas, a tak můžeme zapomenout na některé nedostatky v předešlých utkáních. Holky ve středu podaly nejlepší výkon na šampionátu," dodal kouč.

V posledním utkání na tomto mistrovství světa se české hráčky utkají o celkové 21. místo se Švédkami.

Muži - osmifinále:
ČR - Singapur 3:2
Korbel - Jang C' 3:1 (7, 7, -7, 8), Pavelka - Kao Ning 1:3 (8, -6, -8, -10), Šimončík - Cchaj Siao-li 3:1 (-9, 10, 6, 7), Korbel - Kao Ning 0:3 (-9, -9, -6), Pavelka - Jang C' 3:2 (8, 9, -8, -8, 10).
Německo - Rakousko 3:2, Tchaj-wan - Dánsko 3:1, Rumunsko - Rusko 3:1.
Ženy - o 21. až 24. místo:
ČR - Ukrajina 3:2
Vacenovská - Soročinská 3:2 (-11, -4, 10, 8, 9), Štrbíková - Pesotská 3:2 (-8, 11, -12, 8, 9), Bartošová - Gaponovová 0:3 (-5, -6, -8), Štrbíková - Soročinská 0:3 (-10, -6, -11), Vacenovská - Pesotská 3:1 (12, -9, 9, 11).

Reklama