Hlavní obsah

Judista Ježek získal bronz na SP v Praze

PRAHA

Český judista Jaromír Ježek skončil na třetím místě Světového poháru v Praze. Ve váhové kategorii do 73 kilogramů v boji o finále podlehl pozdějšími vítězi Joao Pinovi z Portugalska, v souboji o bronz ale závodník Sokola Vršovice porazil bývalého evropského šampióna Kioshiho Uematsua ze Španělska.

Článek

"Když mi dnes vyšly první tři zápasy, tak jsem tajně doufal, že zvládnu i semifinále, ale v něm jsem zaspal a ztrátu už nedohnal. Ale i tak je třetí místo super. Za chvíli mi to dojde a budu nad tím jásat," řekl ČTK po skončení soutěže Ježek.

Jednadvacetiletý reprezentant tak na Folimance potvrdil výbornou formu z posledních dnů. Před dvěma týdny triumfoval ve Vídni a dnes zůstal jen těsně pod nejvyšším stupínkem. Už v říjnu se navíc blýskl první výhrou v kariéře v Birminghamu, takže letos se na stupně vítězů v SP podíval už potřetí. Jeho dnešní výsledek z tradičního Noris Cupu mu tak s největší pravděpodobností zajistí olympijskou účast v Pekingu.

"Už to vypadá jako hotová věc, ale dokud to nebudu mít černé na bílém, nebudu mít klid," poznamenal Ježek, který může být po osmi letech dalším vyslancem českého mužského juda na hrách.

Ježek zřejmě pojede na OH 

Ježek si v sobotu do olympijské kvalifikace připsal dvacet bodů a na dubnovém mistrovství Evropy v Portugalsku už jen stěží může být sesazen z elitní devítky závodníků, kteří se podívají na olympiádu.

Na Ježka v sobotu čeští příznivci na zaplněné Folimance, kde se ale nepředstavili hlavní favorité blížícího se ME, upírali největší pozornost. A talentovaný judista jejich očekávání nezklamal. Už v prvním kole před časovým limitem porazil na ipon Číňana Sia, další zápas s anglickým reprezentantem Pursseyem také netrval ani pět minut, protože sudí Ježkova soupeře diskvalifikovali za nesportovní zákrok. Dramatický duel s Bulharem Georgi Georgievem zase naopak trval deset minut a po nerozhodném výsledku o Ježkově postupu rozhodli až zdvižením praporků rozhodčí, u nichž český judista zvítězil jednoznačně.

Ježek narazil až v semifinálové bitvě, s Portugalcem Pinem nezachytil úvod a rychle prohrával na vazari. "To jsem ještě mohl být rád, čekal jsem, že ten chvat posoudí jako ipon. Bylo vymalováno skoro po půlminutě, asi jsem ztratil koncentraci a byl uchlácholenej. Myslel jsem, že finále tam spadne snad samo a spadl jsem sám," zlobil se sám na sebe Ježek.

Další Češi nebodovali 

Ten si zvedl náladu v souboji o třetí místo, když zdolal španělského reprezentanta s japonskými kořeny Uematsua. Ježek brzy vedl na koku, ale v závěru musel odolávat mocnému náporu soupeře. "Brzo jsem ten náskok začal bránit. Ale povedlo se," radoval se Ježek.

Další čeští reprezentanti se na bodovaná místa nedostali. Jaromír Musil a Jiří Vaněk v Ježkově váze do 73 kg skončili devátí, když si na své konto připsali shodně tři výhry a dvě porážky. Stejnou pozici v kategorii do 66 kg obsadil Jaroslav Stalmacher, jenž získal dvě vítězství a dvakrát odešel z tatami poražen. "To pro nás vůbec není špatný výsledek, překonalo to naše očekávání," uvedl reprezentační trenér Petr Lacina.

Hned v prvním kole se se soutěží rozloučili Tomáš Veselý (73 kg), Jaroslav Pokorný a David Dubský (66 kg), jenž na sebe před týdnem upozornil na Supersvětovém poháru v Hamburku, stejně jako Tomáš Funfálek ve váze do 60 kg, v níž se kvůli zraněnému kolenu neobjevil Pavel Petřikov. Ten se ale po dnešku udržel v olympijské kvalifikaci díky shodě příznivých výsledků na pátém místě, které by mu také zaručilo účast na OH. "Hlavně u Dubského to byla velká škoda. Pral se výborně, ale chybou v závěru si zbytečně ublížil," litoval Lacina.

Výsledky:
váha do 60 kg: 1. Korotun (Ukr.), 2. Zantaraja (Ukr.), 3. Mooren (Niz.) a Millar (Brit.), 5. Yekutiel (Izr.) a Soyer (Fr.), 7. Bomboir (Belg.) a Fukuoka (Jap.)... Funfálek (ČR) bez umístění vypadl v prvním kole.
váha do 66 kg: 1. Berthelot (Fr.), 2. Verchoturov (Rus.), 3. Elmont (Niz.) a Darbelet (Fr.), 5. Sanjaasuren (Mong.) a Adamiec (Pol.), 7. Kulisch (Něm.) a Uotila (Fin.)... 9. Stalmacher, Pokorný a Dubský (všichni ČR) bez umístění vypadli v prvním kole,
váha do 73 kg: 1. Pina (Port.), 2. Šamjonov (Bělor.), 3. Georgiev (Bulh.) a Ježek (ČR), 5. Maddaloni (It.) a Uematsu (Šp.), 7. Sleeckx (Belg.) a Fernandes (Fr.)... 9. Musil a Vaněk, Veselý (všichni ČR) bez umístění vypadli v prvním kole.

Reklama