Hlavní obsah

Stolní tenisté zopakovali páté místo na MS družstev

Čeští stolní tenisté na mistrovství světa družstev obhájili páté místo, které získali před dvěma lety v Brémách. Pomohla jim k tomu nedělní výhra 3:0 nad Tchaj-wanem, z níž se radovali navzdory absenci týmové jedničky Petra Korbela i dalšího zkušeného hráče Tomáše Pavelky.

Článek

Českým debutantům na světovém šampionátu družstev se v duelu o pátou příčku podařila dokonalá odveta za porážku od asijského týmu v základní skupině. Nejprve Lubomír Jančařík a Tomáš Konečný vyhráli pětisetové bitvy, v nichž oba otáčeli nepříznivý stav 1:2 na sety. Úspěch svěřenců Tomáše Demka pak potvrdil Josef Šimončík hladkou výhrou 3:0 nad Čchuanem Čch'-jüan.

V tchajwanském týmu sice chyběl jeho nejlepší hráč Čch'ang Pcheng-lung, ale i tak se vítězství mladého českého týmu nečekalo. "Jsem rád, že mladí hráči nezklamali moji důvěru. Pokud budou pokračovat s takovým přístupem, můžeme v dohledné době vybudovat poměrně silné a hlavně perspektivní družstvo," řekl spolupracovníkovi ČTK trenér Demek.

Jeho svěřenci ho na mistrovství světa příjemně překvapili. "Musím přiznat, že s tak výborným umístěním jsem před šampionátem vůbec nepočítal. Měli jsme sice v průběhu turnaje slabší chvilky, ale překonali jsme je. Oporou týmu byl jako tradičně Korbel, ale ostatní hráči dokázali v pravou chvíli zabrat," ocenil Demek týmový výkon českého výběru.

V něm si vedle Korbela vysloužil jmenovitou pochvalu i Šimončík. "Zvláštní pozornost si zaslouží vydařená premiéra Šimončíka na mistrovství světa. Na nováčka si vedl skvěle a do družstva výborně zapadl," dodal kouč.

Titul mistrů světa podle očekávání získal domácí výběr. Ve finále Číňané, kteří ve čtvrtfinále vyřadili české reprezentanty, stejně jako před dvěma lety v Brémách porazili Koreu. Tentokrát vyhráli hladce 3:0 a pošestnácté v historii se radovali ze zisku světového titulu v soutěži družstev.

Muži - finále:
Čína - Korea 3:0
Ma Lin - Rjo Sung-min 3:1 (5, -10, 6, 5), Wang Chao - I Čung-u 3:1 (-7, 12, 5, 9), Wang Li-čchin - Ju So-hjuk 3:0 (5, 2, 6).
Muži - o 5. místo:
ČR - Tchaj-wan 3:0
Jančařík - Wu Čch'-čch' 3:2 (9, -10, -9, 8, 10), Konečný - Čchang Chun-čche 3:2 (9, -7, -10, 4, 4), Šimončík - Čchuan Čch'-jüan 3:0 (6, 10, 3).

Reklama