Hlavní obsah

Organizátoři her v Pekingu otevřeli brány olympijské vesnice

Pokud jste gymnastka, byty v olympijské vesnici pro hry v Pekingu se vám budou zdát prostorné. Jestli jste ovšem vzpěrač, můžete se cítit trochu stísněně. Uvádí to agentura AP, jejímuž zpravodaji ve středu společně s dalšími novináři umožnili čínští organizátoři první návštěvu komplexu, který během her pojme 16 až 17 tisíc sportovců a funkcionářů.

Foto: ČOV

Český olympijský dům v Pekingu pro LOH 2008

Článek

Olympijská vesnice se rozkládá na ploše 66 hektarů slabou půlhodinu chůze od hlavního stadionu "Ptačí hnízdo" a plaveckého střediska "Kostka vody". Na rozdíl právě od sportovišť dali architekti přednost funkčnosti před uměním, fasády domů jsou ze šedých cihel, černého mramoru, tmavého dřeva a bílého kamene. Komplex tvoří 22 šestipodlažních budov a 20 devítipodlažních.

Ve vesnici nechybí tradiční služby, jako je restaurace pro pět až šest tisíc lidí, knihovna, klinika, bazény, tenisové a basketbalové kurty, běžecké dráhy či obchody a kavárny.

Organizátoři nechali žurnalisty nahlédnout do jedné budovy, kterou označili za typickou. Apartmán s třemi ložnicemi pro šest lidí vypadá podle agentury AP malý, nicméně funkcionáři udávají jeho velikost 170 metrů čtverečních. Ubytovací jednotky se čtyřmi ložnicemi mají 240 metrů.

Basketbalisté budou mít k dispozici nástavce na postele

Standardní postele jsou rovné dva metry dlouhé, ale například pro basketbalisty jsou k dispozici čtyřiceticentimetrové nástavce. Některé ložnice jsou podle novinářů prostorné, jiné však mnohem těsnější s postelemi, jež se téměř dotýkají.

Chloubou organizátorů je využívaná šetrná technologie, například klimatizace údajně spotřebuje o 40 procent méně energie, než je obvyklé. Ohřev vody a elektřinu zajišťují solární panely.

Po olympijských a paralympijských hrách půjdou byty z vesnice do prodeje. Podle všeho však rozhodně nepůjde o žádné lidové bydlení - apartmány se podle AP mají prodávat v přepočtu za 500 000 až milión dolarů, což jsou vysoké ceny i na prosperující Peking.

Reklama