Hlavní obsah

Pljuščenko už trénuje čtverné skoky, přípravu mu zpestří show v Praze

PRAHA

Příznivci krasobruslení se 17. dubna konečně dočkají exhibičního vystoupení slavného Jevgenije Pljuščenka na ledě v Praze. Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz měl v hlavním městě vystupovat již před čtyřmi lety, ruská federace mu ale tehdy zakázala vyjet na led. Pljuščenko nyní přiváží svou vlastní show, v níž se vedle řady slavných jmen objeví i úřadující mistr Evropy Tomáš Verner.

Článek

Pljuščenko se v roce 2004 před exhibicí v Praze omluvil ze zdravotních důvodů z podniku Grand Prix a ruská federace mu následně na popud Mezinárodní bruslařské unie zakázala při show vystoupit.

„Přijel jsem, připravoval jsem se, organizoval tréninky. Moje federace mi ale nakonec zakázala vystoupit, a dokonce mi vyhrožovala sankcemi. Tenkrát jsem se mohl jen omluvit za to, že nevystoupím. Nechci už mluvit o tom, proč se show před lety nekonala. Ještě jednou se ale omlouvám všem divákům, které jsem tehdy zklamal,“ uvedl pětadvacetiletý krasobruslař při čtvrteční tiskové konferenci v Praze, na níž představil show Králové ledové arény, která se odehraje 17. dubna od 20 hodin v holešovické HC Sparta Aréně.

Zlatý medailista z olympiády v Turíně, trojnásobný mistr světa a pětinásobný mistr Evropy kvůli zraněním od roku 2006 nezávodil, chystá ale velkolepý návrat a exhibice považuje za dobrou součást přípravy. „Účast na exhibicích je pro krasobruslaře dobrá, dají se vyzkoušet různé prvky, člověk si zvyká na diváckou kulisu. Omezování amatérů při účasti na exhibicích nemá opodstatnění, úředníci by si měli uvědomit, že se krasobruslení posunulo vpřed. Navíc je to reprezentace země, a tomu rozumějí i prezidenti Putin a nyní Medveděv,“ prohlásil.

Při vystoupení v Praze se na ledě objeví vedle Pljuščenka a Vernera další řada věhlasných jmen. Ruska Irina Slucká, Američanka francouzského původu Surya Bonalyová, páry Naomi Langová a Petr Černyšev, Jelena Grušinová s Ruslanem Gončarovem, bývalý československý reprezentant a bronzový medailista z olympiády v Sarajevu 1984 Jozef Sabovčík a řada dalších.

„V Rusku jsme vystupovali již v osmadvaceti městech, nyní se chceme předvést i v Evropě. Show má skvělou úroveň, není to jen krasobruslařské, ale též akrobatické a hudební vystoupení,“ podotkl Pljuščenko, jehož pozvání přijal také maďarský houslista Edvin Marton, který jej doprovázel při hrách v Turíně.

Úroveň krasobruslení šla dolů 

Do Prahy ruský krasobruslař zavítal nedlouho po tréninkovém soustředění ve Švýcarsku. A znovu potvrdil, že tvrdě pracuje na svém návratu do světové špičky. „Trénuji skoky s tři a půl otáčkami, už mám skočený čtverný toeloop. Přemýšlím nad budoucím programem, uvažuji o kostýmu. Cílem je jednoznačně olympiáda ve Vancouveru. S jakým umístěním bych byl spokojený? Samozřejmě, že budu chtít bojovat o zlato, ale potěšila by mě jakákoliv medaile,“ uvedl.

Zároveň přiznal, že mu současné krasobruslení nepřijde na takové úrovni jako před lety. „Přijde mi, že úroveň šla dolů. My jsme skákali v sestavě i dva čtverné skoky, dnes nemusí krasobruslař skočit ani jeden a dostane medaili. To mi vadí. Jsou nějaké změny v krátkém programu i volné jízdě, snad by se měly také rušit některé krokové variace a přidat skoky,“ zadoufal.

Přesto se ale na budoucí duely se současnou špičkou těší. A počítat bude muset i s úřadujícím mistrem Evropy Tomášem Vernerem. „Tomáš je výborný sportovec, vynikající bruslař. Má dobré skoky, choreografii i krokové variace. Může se stát, že spolu budeme bojovat ve Vancouveru. Co bych řekl na to, kdyby mě tam porazil? Mým vzorem býval Viktor Petrenko, dobře si pamatuji, jak jsem jej obdivoval. A pak jsem byl najednou lepší a on na to řekl: Přišla doba mladých. Takže já bych Tomášovi řekl to samé,“ uzavřel Pljuščenko.

Reklama