Hlavní obsah

Paralympiády v Pekingu se zúčastní asi šest desítek Čechů

PRAHA

Na paralympijských hrách v Pekingu, které začnou přesně za půl roku, by mělo startovat asi šest desítek českých sportovců. V řadě sportů ještě nejsou jasné účastnické kvóty, takže vedoucí výpravy Jaroslav Křeček na čtvrteční tiskové konferenci jen odhadoval počty českých paralympioniků.

Článek

"Počítáme s přibližně 55 až 60 aktivními účastníky, celkem by výprava měla mít zhruba 95 osob. Už dnes můžeme rámcově říci, že budeme mít dva hráče boccii a pětadvacet atletů," řekl.

Systém kvalifikace je popsaný v rozsáhlých manuálech, v řadě sportů navíc zatím nebyly určeny přesné kvóty. "U měřitelných disciplín jsou stanoveny minimální standardy, které už jsou půl roku publikovány. U ostatních existují světové žebříčky," přiblížil Křeček nominační kritéria.

Na jejich základě se podle něj mohou do Pekingu dostat i členové Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS), který Český paralympijský výbor (ČPV) neuznává jako svého člena. "Mezi účastníky bude v rámci jednotných pravidel nejeden člen ČSTPS," prohlásil Křeček.

Pochybnosti o cestě členů ČSTPS do Pekingu vyplývaly z dlouholetých sporů mezi ČPV a organizací, jejímž předsedou je Jan Nevrkla. Jejich posledním projevem byla loňská kauza kolem neúčasti cyklisty Michala Starka na mistrovství světa. ČSTPS ho chtěl na šampionát přihlásit, ale ČPV a komise handicapovaných při Českém svazu cyklistiky to zamítla s tím, že Stark nesplnil nominační kritéria. Podle Nevrkly však žádná nebyla zveřejněna.

Reklama