Hlavní obsah

Sáblíková obhájila zlato na pět kilometrů

NAGANO

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková v neděli v Naganu obhájila titul mistryně světa na pět kilometrů a vytvořila rekord dráhy. V poslední rozjížďce za sebou nechala německou legendu Pechsteinovou o padesát metrů.

Článek

Z mistrovství světa si Sáblíková po pátečním čtvrtém místě na tři kilometry přivezla zlato z nejdelší trati, na níž už nebyla téměř dva roky poražena. Po loňských triumfech na tři i pět kilometrů má už třetí nejcennější světový kov do sbírky. Letos také obhájila celkové prvenství v SP na dlouhých tratích. Stále drží osm seniorských a juniorských světových rekordů.

Od startu na pět kilometrů bylo jasné, že česká nejlepší sportovkyně minulého roku si nenechá vzít titul na nejdelší trati. Začínala na vnitřní dráze a brzy se ujala vedení, což potvrdila střídání. „Máš na rekord, pojeď!“ bylo slyšet trenéra Petra Nováka přes hlukové mikrofony. Už po kilometru měla Sáblíková druhý nejrychlejší mezičas, po dvou už byla rychlejší než dosud vedoucí Kanaďanka Clara Hughesová a po polovině trati se ujala vedení.

Pechsteinová s ní ztratila kontakt a přišla tak o medaili. Sáblíková dál zrychlovala a útočila na rekord olympijského oválu, který je velice obtížný a poměrně pomalý. Za neustálého povzbuzování svého kouče pak v nejrychlejším čase, jaký tu byl na této trati dosažen protla cíl. Viditelně unavená, ale šťastná pak zamávala hrstce diváků.

Trenér Novák se podle svých slov pořád učí

„Říkal jsem už po třech kilometrech, že pětku prostě musíme vyhrát a nic jiného neexistuje. Věděl jsem, že má dobrou formu. Nepovedený páteční závod jsme si rozebrali. Chyby jsme udělali oba. Mne nenapadlo, že Martina bude tak nervózní a ovlivní to její techniku. Pořád se učím a za svoji nepřipravenost jsem se jí omluvil, říkal Právu do telefonu trenér Petr Novák.

„V neděli jela výborně. Křičel jsem na ni, ať si hlídá techniku a pak už jsem ji vedl k rekordu, protože ten byl vyvrcholením jejího vystoupení a je hezké, když čtete na jednotlivých oválech její jméno, zemi, den a hodnotu rekordu. Sezónu jsme završili zlatem a já jsem spokojený. Je totiž těžší obhajovat než poprvé vyhrát a Martina svoje loňské výsledky potvrdila především ve Světovém poháru a na mistrovství světa. Třeba Wüstová, která je o rok starší a zářila loni, skončila osmá a devátá,“ dodal trenér světové jedničky na dlouhých tratích.

Muži:
1500 m: 1. Morrison (Kan.) 1:45,22, 2. Kramer (Niz.) a Davis (USA) oba 1:45,32, 4. Fabris (It.) 1:45,83, 5. Kuipers 1:46,34, 6. Tuitert (oba Niz.) 1:47,02.
Ženy:
1000 m: 1. Friesingerová (Něm.) 1:15,37, 2. Grovesová (Kan.) 1:16,01, 3. Gerritsenová (Niz.) 1:16,35, 4. Nesbittová (Kan.) 1:16,44, 5. Van Deutekomová (Niz.) 1:16,89, 6. Wang Pej-sing (Čína) 1:17,20.
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:58,22, 2. Hughesová 7:04,79, 3. Grovesová (obě Kan.) 7:04,94, 4. Pechsteinová 7:05,44, 5. Anschützová-Thomsová (obě Něm.) 7:07,23, 6. Groenewoldová (Niz.) 7:07,64.

Reklama