Hlavní obsah

Sáblíková: Lidé mě podrželi, i proto jsem vyhrála

NAGANO

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková v neděli v Naganu obhájila titul mistryně světa na pět kilometrů a po nevydařeném závodě na tři kilometry si spravila chuť a dokonce překonala rekord trati. "Každý závod je jiný, ale opravdu je těžší obhájit, než poprvé získat," řekla po vítězství Sáblíková.

Článek

Závod na tři kilometry jste zkazila i kvůli velké nervozitě, cítila jste ji i před nedělní pětkou?

Trochu ano, ale s trenérem jsme si rozebrali všechny chyby a on sám mi pořád říkal, že se nesmím bát, že mám na to, abych vyhrála. Perfektně mě připravil, už cestou z hotelu jsem měla v hlavě jen vítězství.

Bylo těžké se srovnat s neúspěchem ze tří kilometrů?

Moc mi pomohli lidé, kteří mi fandí a podpořili mě svými esemeskami. Opravdu mě podrželi, i proto jsem v neděli vyhrála. Když pak šla nahoru naše vlajka a hráli hymnu, zpočátku jsem si ji ani nezpívala, ale děkovala jsem lidem, kteří mi pomohli.

Do nedělního souboje s Pechsteinovou jste vyrazila jako raketa, přes hlukové mikrofony byly slyšet pokyny trenéra Nováka. Vnímáte ho vůbec při jízdě?

Velice dobře. Nejenže ho slyším, ale rozumím i jeho gestům. Zpočátku mi říkal kola a časy, upozorňoval mě, abych si hlídala techniku a pak mě hnal k rekordu. Ten jsem také moc chtěla, bez něj by to nebylo to pravé.

V pátek jste si posteskla, že vám Pechsteinová zkřížila dráhu a vlastně jste přišla o medaili. Upozornila jste ji na to před nedělním závodem?

Upozornila, takže o tom věděla. Když jsme byly blízko sebe a střídaly se ve druhém a třetím kole, raději jsem zrychlila, abych tam byla dřív a předešla sebemenšímu nebezpečí kolize.

Většinu závodu jste jezdila sama, není to uspávající?

Speciálně na pět kilometrů mi to vyhovuje. Mohu se víc koncentrovat na techniku jízdy.

Vzpomenete si, kdy jste naposledy prohrála na pět kilometrů?

Docela přesně, bylo to v prosinci roku 2006 v Moskvě.

Dají se dvě zlaté světové medaile z této trati srovnat?

Každý závod je jiný, ale opravdu je těžší obhájit, než poprvé získat. Trenér mi správně říkal, jak veliký je rozdíl mezi prvním a druhým místem a medailí nebo závodem bez medaile. To nedělní zlato proto pro mne má větší cenu a jsem za něj moc ráda i kvůli lidem, kteří mi věřili. Já jsem si tentokrát vůbec nepřipustila, že bych dojela na jiném než prvním místě.

Jaký si vezete z Japonska suvenýr kromě zlaté medaile?

Jen tričko s japonskými nápisy jako vzpomínku. Byla jsem tu poprvé a budu ráda vzpomínat.

Teď už se můžete ohlédnout i za sezónou...

Obhájila jsem prvenství ve Světovém poháru. Z mistrovství světa mám sice jedno zlato, ale o to cennější. Loňské evropské zlato jsem vyměnila za bronz. Dobré výsledky jsem v podstatě potvrdila i letos. Začínala jsem s vážným poraněním ruky, ale zvládla jsem to. Mohu být spokojená. Teď už se těším na odpočinek a volno, ale dlouho to nevydržím, určitě budu brzy zase sportovat.

Reklama

Související témata: