Hlavní obsah

Sáblíková se po návratu z Nagana těšila hlavně na postel

Pavel NovotnýSport.cz

Únavou se jí klížily oči, na tváři ale byla patrná obrovská spokojenost. Rychlobruslařka Martina Sáblíková se v pondělí večer vrátila z mistrovství světa v japonském Naganu, kde dokázala obhájit zlatou medaili v závodu na pět kilometrů a úspěšně tak zakončila letošní sezónu. „Obhajobu jsme zvládli, ale čtvrté místo ze závodu na tři kilometry bude hlodat,“ ohlédla se za šampionátem nejlepší české sportovkyně minulého roku při úterním setkání s novináři.

Článek

Sáblíková si povedeným výkonem na pěti kilometrech spravila chuť po zklamání v závodu na tři kilometry, kde také obhajovala zlato, ale nakonec skončila bez medaile. Opojný pocit nejrychlejší rychlobruslařky světa by ale v úterý nejraději vyměnila za postel. „Od závodu na pět kilometrů jsem prakticky nespala, za poslední tři dny jsem usnula snad na šest hodin, takže se těším hlavně do své postýlky. Moc toho ale zase nenaspím, zítra ráno mám další tiskovku ve Žďáru nad Sázavou,“ vyprávěla česká rychlobruslařka.

Šampionát v Japonsku Sáblíkové ukázal, jaký je rozdíl mezi úspěchem a zklamáním. Ze závodu na tři kilometry chtěla minimálně medaili, nakonec se ale musela spokojit se čtvrtým místem. „Moc jsem chtěla obhájit zlato i na trojce, ale nepovedlo se,“ klopila zrak. „Je to moje vina. Nezareagoval jsem včas na to, že Martina jela špatně. Na rovině jela deset kroků místo šesti, měl jsem jí opravit, jenže jsem si toho všiml až v pátém kole. Řada sportovců by i to čtvrté místo brala všemi deseti, pro nás to byl ale neúspěch,“ uvedl otevřeně trenér Petr Novák.

„Natrénováno měla, ale jela v křeči o tři sekundy pomaleji, nevěděla co dělá,“ doplnil zkušený kouč. Zklamání si nerozlučná dvojice vynahradila v závěrečném závodu na 5 kilometrů, kde Sáblíková ukázala svou psychickou odolnost a jednoznačně vyhrála. „Pětka byla balzám pro oči,“ pochvaloval si Novák.

Teplo, moře, bahno 

Sáblíkovou nyní čeká po skončení sezóny zasloužený odpočinek. „Teplo a moře,“ nastínila podmínky ideální relaxace s tím, že tělu zmoženému celosezónním zápřahem dá odpočinout také v bahenních lázních. K tréninku se ale vrátí už za deset dní, trenér jí navíc opět zařadí do přípravy i cyklistické závody. „V dubnu pojede první časovku v rámci mistrovství republiky,“ odtajnil své plány Novák. „Hlavně neříkej, že je odpočinkový den jen dneska,“ vyděsila se naoko rychlobruslařka.

Sama ale ví, že do přípravy půjde opět zostra. „Obhajobu jsme v Japonsku zvládli, ale čtvrté místo ze závodu na tři kilometry bude hlodat. Do další sezóny půjdeme znovu naplno,“ dodala bojovně Sáblíková. Podle trenéra by už navíc v příští sezóně měla začít bodovat i v závodech na 1500 metrů. „Musíme patnáctistovku vypilovat, aby Martina měla na olympiádě ve Vancouveru reálnou možnost bojovat o tři medaile. A možná o čtyři, pokud se mi podaří dát dohromady tým,“ prozradil Novák svůj olympijský sen.

Reklama