Hlavní obsah

Chyba jako na trojce se mi ještě s Martinou nestala, litoval trenér Novák

PRAHA

Letošní sezónu sice uzavřel teprve minulý víkend, už má ale hlavu plnou té nadcházející. Rychlobruslařský mág Petr Novák provedl Martinu Sáblíkovou dalším veleúspěšným rokem, který jeho dvacetiletá svěřenkyně korunovala na mistrovství světa v japonském Naganu obhajobou zlaté medaile v závodu na 5 km. „Sezóna měla plusy i mínusy,“ ohlédl se trenér české reprezentantky za letošními výsledky.

Článek

Sáblíková letos zopakovala celkové vítězství ve Světovém poháru a na světovém šampionátu na jednotlivých tratích v japonském Naganu obhájila titul na pěti kilometrech. Nezdařila se jí obhajoba zlata na tříkilometrové trati, podobně jako titulu na evropském šampionátu ve víceboji, kde letos skončila třetí. „Sezóna měla plusy i mínusy. Třeba vítězství ve Světovém poháru bylo víc než loni. A být jednou nejlepší na světě je vždycky víc, než být dvakrát druhý,“ podotkl Novák při úterním setkání s novináři v pražském hotelu Palace.

Z mistrovství světa v Japonsku se kouč nejlepší české sportovkyně uplynulého roku vracel spokojený, i když po pátečním závodu na tři kilometry, v němž Sáblíková skončila čtvrtá, musel skousnout hodně hořkou pilulku. „Martina byla i na trojce připravená na zlato, jenže jela o tři sekundy pomaleji, v křeči, nevěděla, co dělá. Byla ale moje chyba, že jsem na to nestačil včas zareagovat a vývoj závodu neovlivnil. Od toho na ledě jsem. Z tohoto pohledu je čtvrté místo zklamáním. Už na pětce ale Martina ukázala, jak je psychicky odolná,“ líčil Novák. „Chyba jako na trojce se mi ještě s Martinou nestala,“ dodal.

Už v úterý odtajnil některé z plánů na další sezónu, nejdřív chce ale dopřát své svěřenkyni čas na odpočinek a regeneraci. „Trochu se bojím o její zdraví. Rychlobruslaři hodně trpí na průdušky, je velice jednoduché něco chytit. Ani rameno ještě není stoprocentní. Tahle sezóna Martinu po zdravotní stránce pořádně prověřila,“ vyprávěl. Současně ale připustil, že se sportovci při úsilí o maximální výkon pohybují na hraně. „Líbilo se mi, jak Šebrle komentoval své zranění. Že i když cítí bolest, tak jde do tréninku naplno. To je přístup člověka, který chce bojovat o nejvyšší příčky,“ ocenil úspěšného desetibojaře.

Odolává holandským svodům

Sáblíková opět stráví během letní přípravy hodně času na kole a znovu by měla usilovat i o cyklistické vavříny. „Cyklistika je doplněk. Je jedno jestli se jede trénink na čas nebo závod v časovce. Uvažuji, že bych ji pustil i na nějaké lehčí cross country, ale bojím se zranění. Určitě se ale objevíme i na dráze, teď po sezóně pro odreagování, později s celým týmem a se vší vážností,“ popsal své plány. Cyklistickou přípravu ale přece jen nebere na lehkou váhu. „Neopustil jsem myšlenku, že Martina může uspět i na letní olympiádě,“ doplnil s výhledem na hry v Londýně v roce 2012.

Ještě před tím chce ale udělat vše pro to, aby na zimní olympiádu ve Vancouveru odjel za dva roky širší reprezentační tým. „Věřím, že ve Vancouveru se představí tým chlapců i děvčat. Mezi muži Pavel Kulma, Zdeněk Haselberger a Milan Sáblík, mezi ženami Martina, Andrea Jirků a Karolína Erbanová,“ vyjmenoval sestavu, kterou chce dovést pod olympijské kruhy.

Se svým téměř vědeckým přístupem ví, o čem mluví. I proto neutichá zájem ze zahraničí, kde by rádi nakoukli do jeho trenérské kuchyně. „Holanďané mě lámou, abych lektoroval trenérské kurzy. Sice mi nabízejí 266 eur za tři hodiny, ale co jsem jim na to mohl říct? Přece nevyzradím své know-how,“ uzavřel se smíchem Novák.

Reklama