Hlavní obsah

Snowjam nabídne i přes nedostatek sněhu kvalitní podívanou

PRAHA

Po roční pauze, způsobené nedostatkem sněhu, se o nadcházejícím víkendu odehraje v Peci pod Sněžkou vrchol domácí snowboardové sezóny - Quiksilver Snowjam zařazený do prestižní série Ticket to Ride. Příznivci odvážných triků se mohou těšit na bláznivé kousky hvězd pozvaných nejlepším českým freestyleovým snowboardistou Martinem Černíkem, který je současně hlavním organizátorem celé akce.

Foto: Sport.cz

Český snowboardista Martin Černík

Článek

Pořadatelům se tentokrát podařilo vypořádat s rozmary počasí a sjezdovka Javor je v rámci možností připravená. „Sněhové podmínky ale nejsou ideální a nakonec se bude závodit na jednom skoku. Díky dvaadvaceti balíkům slámy jsme nicméně vymodelovali profil, na kterém se bude létat devět metrů vysoko a pětadvacet daleko,“ slibuje atraktivní podívanou Černík. „Takové skoky jsou v Evropě k vidění jen při největších snowboardových akcích,“ doplňuje autor profilu Nicolas Marduel ze Švýcarska.

Největší freeestyleovou akci u nás odstartují ve čtvrtek volné tréninky, v pátek proběhne kvalifikace a kvalitu osvětlení pak otestuje večerní exhibice. V sobotu ráno se odehraje dívčí závod Roxy Jam s dotací 2000 eur, poté přijde na řadu semifinále mužského závodu. V tom má jistou účast osmička pozvaných profijezdců, dále dva nejlepší jezdci ze série O2 4x4 Českého poháru a deset nejlepších mužů páteční kvalifikace. O celkovou dotaci 12 000 eur se pak při večerním finále za umělého osvětlení popere desítka nejlepších semifinalistů.

Američané brousí domácí svahy

Do závodu je přihlášena více než šedesátka závodníků z celé Evropy, mezi pozvanými profesionály nechybějí vítěz Snowjamu z roku 2006 Rudi Kröll z Rakouska, Francouz Emeric Front či Švýcar Darius Heritshian. „Moc jsem se těšil, jak si dám pivko s Norem Fredym Austbem, ale bohužel si nedávno v USA poranil kolenní vazy. Nepřijedou ani žádní Američané, mají teď sníh doma a do Evropy je nic nepřitáhne. Přijedou ale jiní a myslím, že budou k vidění triky, jaké tahle země ještě nezažila,“ je přesvědčen Černík.

Po finálovém závodu se v Peci odehraje velká afterparty, na níž vystoupí kapely Airfare a Monkey Business a po zbytek noci obstarají hudební kulisu DJ’s Ladida a Robot. Ještě před finálovým kláním se odehraje koncert skupiny Wohnout. „Konec akce očekávám v neděli ráno, až se vyplazíme z partystanu,“ uzavřel Černík se smíchem pozvánku na vrcholný snowboardový podnik letošní zimy. Na závody i doprovodné akce je vstup zdarma.

Reklama