Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná by se mohla představit po boku Sáblíkové

PRAHA

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná možná změní disciplínu. Třináct let se už věnuje závodění na krátké dráze, na které se dokázala prosadit do evropské i světové špičky, v příští sezóně ale může být všechno jinak. Třiadvacetiletá závodnice totiž uvažuje o tom, že zkusí závodit po boku mistryně světa Martiny Sáblíkové na dlouhém oválu.

Foto: Pavel Rycl

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná

Článek

"Chtěla bych to zkusit. Hlavně s ohledem na družstvo. U nás jsou momentálně dvě rychlobruslařky, které by v něm mohly jet, já bych mohla být třetí," uvedla ve středu Novotná.

Trenér Sáblíkové Petr Novák plánuje vytvořit ženské družstvo již delší dobu, o Novotné se však v této souvislosti nezmiňoval. Vedle vítězky Světového poháru na dlouhých tratích Sáblíkové totiž počítá s Andreou Jirků a Karolínou Erbanovou. "Katce jsem to před více než rokem nabízel, ale tehdy se jí do toho nechtělo. Nyní jsme to neřešili," řekl Novák.

Novotná je však rozhodnutá vyzkoušet své schopnosti na dlouhé dráze. "Jsem připravena obětovat tomu i část příští sezóny," uvedla bruslařka, která by se proto chtěla určitou dobu připravovat s Novákovými svěřenci. "Musíme ale teprve zjistit, jestli to půjde. Shorttrack je technicky úplně něco jiného," dodala Novotná.

Na dlouhé dráze se zatím představila jen třikrát v životě. Naposledy v prosinci, kdy závodila na republikovém mistrovství na rybníku Pilák a obsadila třetí místo za dvojicí svých potencionálních kolegyň.

Novotná, stejně jako Sáblíková, má už letošní sezónu za sebou. Sice bude ještě na konci března startovat na českém šampionátu v Benátkách nad Jizerou, ale poslední velkou akci pro ni bylo v neděli skončené mistrovství světa v Koreji. "Se sezónou jsem spokojena. Jezdila jsem hlavně velké závody a myslím si, že to bylo docela dobré," uvedla Novotná.

Chybějí lepší podmínky

Na MS obsadila ve víceboji čtrnácté místo, což bylo její životní maximum. A kdyby nebyla v závodu na 1000 metrů diskvalifikována, mohla dosáhnout ještě výš. "Bojovala jsem s Američankou o třetí místo ve čtvrtfinále a kopla bruslí na cílové metě. To se ale při shorttracku stává," řekla závodnice z Benátek nad Jizerou, která bez tohoto vyloučení mohla obsadit jedenáctou pozici.

Největšího úspěchu v sezóně dosáhla Novotná na mistrovství Evropy v lotyšském Ventspilsu, kde získala bronz na patnáctistovce. Blízko měla i k dalším medailím. "Je pravda, že to nakonec mohlo být i lepší, ale v tomhle sportu to někdy vyjde, jindy ne," prohlásila.

K tomu, aby se šestá žena z olympijských her v Turíně trvale prosadila do nejužší světové špičky, jí prý chybějí lepší podmínky. "Fyzicky mám sice natrénováno tolik co ty nejlepší, ale v technice zaostávám. Nemám doma za kým jezdit a zdokonalovat se. Musela bych trénovat celou sezónu v cizině, a na to nejsou peníze. Týden nebo měsíc je málo," dodala Novotná.

Reklama