Hlavní obsah

Dělá sport srdcem, proto je už přes deset let šampionkou, klaní se trenér Sáblíkové

Heerenveen

Desítky medailí z mistrovství světa i Světového poháru nesou jeho rukopis. Zatímco v začátcích kariéry Martiny Sáblíkové dohlížel rychlobruslařský trenér Petr Novák na každý krok nyní dvaatřicetileté závodnice, v současnosti už mnohdy nechává české reprezentantce mnohem větší volnost. „Den před závodem už Martině do přípravy nekecám. Má svoje rituály, všechno dělá stejně. Snídaně je v půl deváté, trénink na ledě od jedenácti, zkusí start, rozběh a jedno kolo na čas, odpoledne kolo a minimálně osm devět hodin spánku,“ vykládal Novák, když z tribuny haly Thialf v Heerenveenu sledoval finální přípravu Martiny Sáblíkové na závod, v němž se pokusí získat třinácté celkové prvenství ve světovém poháru na dlouhých tratích.

Foto: facebook.com/SportInvest.cz/

Trenér Petr Novák na rychlobruslařském oválu v Heerenveenu.

Článek

Do Heerenveenu k finále Světového poháru jste dorazili s českým týmem už v pondělí. Jak se Martina Sáblíková vzpamatovala z vystoupení ve víceboji, kde brala čtvrtou příčku?

Co se týká formy Martiny, tak před týdnem přesně ukázala na mistrovství světa, že na velké závody se umí připravit. Forma s ohledem na konec sezony už bude doznívat, takže prostě musíme počkat.

Opravňuje Martinu Sáblíkovou aktuální výkonnost k myšlenkám na zisk třináctého prvenství v absolutním pořadí Světového poháru na dlouhých tratích?

Dalšímu celkovému titulu je hodně blízko.

I po sedmnácti letech v kolotoči Světového poháru je Martina schopná porážet výrazně mladší soupeřky. Prozradíte recept na její vyrovnanou formu?

Myslím, že Martina a Irene Wüstová jsou na dlouhých tratích jediné dvě závodnice, které rychlobruslení dělají srdcem a na sto procent. Ostatní holky přijdou, jednou nebo dvakrát jsou na stupních vítězů, pak zapadnou a jezdí na konci výsledkové listiny. Martina a Irene bojují o pódium pořád, přestože jim mnohdy není nejlépe.

V Heerenveenu se jede o dvojnásobek bodů ve srovnání s předešlými závody. Martina Sáblíková má v čele seriálu náskok 33 bodů na Blondinovou z Kanady. Kalkulovali jste, jaký výsledek a čas by měl stačit na třetí místo, které garantuje celkové prvenství bez ohledu na výsledky dalších rychlobruslařek?

Samozřejmě určitou představu máme. A úplně nejlepší bude, když Martina vyhraje. Šlo by o parádní pečeť na sezonu.

Jak moc se vás dotkla omezení související s epidemií koronaviru?

Nejen já, ale všichni lidé pohybující se v kolotoči Světového poháru mají divný pocit. Snažíme se vyhýbat hloučkům lidí a ideálně s nimi mluvit z velkých vzdáleností. Při každých závodech, ať už tady v Heerenveenu, před tím v Hamaru nebo v Calgary či Salt Lake City chodíme na denně na kontrolní měření teploty.

Reklama

Související témata: