Hlavní obsah

MOV nehodlá kvůli Tibetu podporovat bojkot OH v Číně

BASSETERRE

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge se rázně postavil proti bojkotu olympijských her v Pekingu. Ten řada osobností požaduje kvůli násilnostem čínských sil v Tibetu.

Článek

"Bojkot nic nevyřeší. Navíc by potrestal jen sportovce, kteří za nic nemůžou," řekl Rogge agentuře Reuters při šestidenní návštěvě v Karibiku. Odmítl spekulovat, zda MOV změní svůj postoj vůči Číně, budou-li násilnosti pokračovat.

"Budeme s Čínou mluvit o lidských právech a dáme jasně najevo, že násilí odsuzujeme," prohlásil viceprezident MOV Thomas Bach. MOV také v sobotu vydal oficiální prohlášení, v kterém napsal, že "stejně jako celý svět věří v brzké a mírumilovné vyřešení situace mezi Čínou a Tibetem".

Řada nejen sportovních osobností požadovala bojkot olympiády v Pekingu už od přidělení her Číně. Tyto hlasy ještě zesílily po pátečních nepokojích ve Lhase, při kterých vypálili Tibeťané řadu čínských obchodů. Protesty ukončil až zásah čínské policie. Podle oficiálních údajů zahynulo deset lidí, tibetské exilové organizace uvádějí 80 mrtvých.

Reklama

Související témata: