Hlavní obsah

Po vstupenkách na olympiádu v Pekingu se v Česku jen zaprášilo

PRAHA

Přes devět tisíc vstupenek na letní olympijské hry v Pekingu, které budou v čínském hlavním městě zahájeny 8. srpna, dostala Česká republika v rámci vyhrazené kvóty. Zhruba polovinu lístků z přiděleného počtu použije Český olympijský výbor, zbytek mohli sportovní příznivci získat přes cestovní kancelář Čedok, která je, podobně jako v případě fotbalových šampionátů, oficiálním distributorem.

Článek

„První kolo prodeje vstupenek bylo uzavřeno 15. dubna 2007. Prostřednictvím internetu cestovní kancelář Čedok shromáždila a objednala přes devět tisíc vstupenek v celkové hodnotě kolem 13,5 miliónu korun. V druhém kole bylo možné objednávat pouze ty vstupenky, které se v prvním kole neprodaly, případně byly oficiálními prodejci vráceny,“ uvedl pro Sport.cz mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha.

Podobně jako v případě fotbalových šampionátů, i o olympiádu byl mnohem větší zájem, než kolik vstupenek bylo k dispozici. „Kvóty na prodej vstupenek jednotlivých národních olympijských výborů neodpovídají zájmu veřejnosti o LOH. I přes složitá jednání zástupců ČOV s organizačním výborem v Číně ohledně navýšení kvót, byla objednávka české strany uspokojena z necelých 60 procent. To znamená, že všichni  zájemci o vstupenky na soutěže a sportovní utkání letních olympijských her v Pekingu nebudou bohužel uspokojeni,“ dodal Brejcha.

V souvislosti s blížící se olympiádou registruje zvýšený zájem o Čínu i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Letní olympiáda v Pekingu láká do Číny tisíce českých turistů a český příděl vstupenek je již rozebrán. Loni zavítalo do Číny přibližně 4000 českých turistů, což znamenalo 10% meziroční nárůst. Letos díky olympiádě očekáváme nárůst  v desítkách procent,“ podotkl mluvčí asociace Tomio Okamura.

Reklama

Související témata: