Hlavní obsah

Brno chce pořádat Evropský olympijský festival mládeže

BRNO

Moravská metropole Brno je mezi třemi adepty na pořádání Evropského olympijského festivalu mládeže v roce 2013. O pořadateli akce pro více než tři tisíce mladých sportovců do sedmnácti let v deseti druzích sportu se rozhodne koncem listopadu v Istanbulu. Protikandidáty jsou nizozemský Utrecht a italský Janov.

Článek

Osmidenní festival se koná každé dva roky koncem července. V roce 2005 jej pořádalo italské Lignano a loni Bělehrad. Příští rok bude mladé sportovce hostit finské Tampere a v roce 2011 turecký Trabzon.

"Pokud napoprvé neuspějeme s kandidaturou, budeme se ucházet o pořádání této akce o dva roky později. Do pěti let ale musí být v Brně jiná infrastruktura sportovišť," uvedl na středeční tiskové konferenci brněnský primátor Roman Onderka, který počítá s výstavbou další víceúčelové haly. "K dispozici může být i hala Rondo, která do tří let projde rekonstrukcí. Už nyní Brno investuje 40 milónů korun na prvotní úpravy šaten a sociálního zařízení v hale," dodal primátor.

Pokud by Brno s kandidaturou uspělo, uspořádá soutěže v atletice, basketbalu, sportovní gymnastice, házené, judu, plavání, tenisu, triatlonu a volejbalu. Desátý sport si může každý pořadatel vybrat. Brno se rozhodlo pro cyklistiku chlapců a pro dívky vybralo moderní gymnastiku.

Rozpočet akce přesahuje 70 miliónů korun. Z toho polovinu uhradí v rámci účastnických poplatků jednotlivé země, 18 procenty přispěje město Brno a osmi Jihomoravský kraj. Zbývajících necelých 17 miliónů půjde ze sponzorských a dalších zdrojů.

Reklama

Související témata: