Hlavní obsah

Italka Kostnerová vyhrála na krasobruslařském MS krátký program

GÖTEBORG

Italská krasobruslařka Carolina Kostnerová nejlépe zvládla krátký program na mistrovství světa v Göteborgu. Dvojnásobná mistryně Evropy dnes předčila všechny japonské favoritky, i když průběžně druhou Mao Asadaovou porazila o pouhých 18 setin bodu. Ze třetí pozice vstoupí do čtvrtečních volných jízd další Japonka Jukari Nakanová, která za Asadaovou zaostává o rovné tři body. Česká reprezentantka Nella Simaová obsadila 32. pozici a do volných jízd nepostoupila.

Článek

Kostnerová se sice dopustila drobného zaváhání při výjezdu z trojitého lutze, ale zvládla kombinaci trojitého flipu s trojitým toeloopem. Procítěný projev, výborné krokové pasáže i piruety jí nakonec vynesly vedení po první části soutěže.

Její náskok před loňskou vicemistryní světa Asadaovou je však zanedbatelný. Sedmnáctiletá Japonka stejně jako tréninková partnerka Tomáše Vernera Kostnerová zařadila náročnou kombinaci dvou trojitých skoků, tentokrát flipu s rittbergerem, a společně s Italkou poodskočila zbytku startovního pole.

Až na osmé příčce je po krátkém programu obhájkyně titulu Miki Andová. Japonská krasobruslařka zvolila kombinaci na jistotu, když jako druhý skok zařadila místo plánovaného trojitého rittbergeru jen dvojitý, a navíc pokazila nízkou piruetu. To ji odsunulo daleko za medailové příčky, ale ve čtvrtek může o cenný kov bojovat. Od průběžně třetí krajanky Nakanové ji v extrémně vyrovnané soutěži dělí jen 1,89 bodu.

Simaová při debutu na seniorském mistrovství světa zariskovala a jako sólový skok zařadila trojitý lutz, ale nedotočila ho a spadla. Pak sice zvládla jednoduchou kombinaci trojitého a dvojitého toeloopu i povinný dvojitý axel, ale na účast ve finálové čtyřiadvacítce to v konkurenci 53 závodnic nestačilo.

Ženy - po krátkém programu:
1. Kostnerová (It.) 64,28, 2. Asadaová 64,10, 3. Nakanová (obě Jap.) 61,10, 4. Korpiová (Fin.) 60,58, 5. Kim Ju-na (Korea) 59,85, 6. Rochetteová (Kan.) 59,53, ...32. Simaová (ČR) 37,72.

Reklama

Související témata: