Hlavní obsah

Mistryní světa v krasobruslení je Japonka Asadaová

GÖTEBORG

Japonské krasobruslařky dál vládnou světovému krasobruslení. Na předchozí titul Miki Andové ve čtvrtek na šampionátu v Göteborgu navázala Mao Asadaová, přestože hned na začátku své volné jízdy upadla. Pak však předvedla precizní a technicky náročnou jízdu a předčila o 0,88 bodu evropskou šampionku Carolinu Kostnerovou z Itálie. Třetí skončila Korejka Kim Ju-na, která předvedla vůbec nejlepší volnou jízdu dne.

Článek

Asadaová obhajovala stříbrnou medaili a druhá byla i po krátkém programu, to ale se ztrátou pouhých 18 setin za Kostnerovou. Sedmnáctiletá japonská favoritka pak hned na začátku své jízdy podklouzla při odrazu a ošklivě upadla. Rychle se ale oklepala a náročnou jízdou zlikvidovala bodovou ztrátou. Předvedla hned tři kombinace s trojitým skokem, ale nejvíce bodů získala za umělecký dojem. Především díky němu nakonec Kostnerovou těsně porazila.

Italské krasobruslařce k premiérovému titulu mistryně světa nepomohl ani nejlepší výkon kariéry. Tréninková partnerka českého krasobruslaře Tomáše Vernera se nedopustila větší chyby a pouze u trojitého lutze se lehce rukou dotkla ledu. Rozhodčí její výkon ohodnotili známkou 120,4 bodu. V součtu s krátkým programem to činilo 184,68, čímž si Kostnerová vylepšila osobní maximum o 5,75 bodu.

Na třetí místo se z páté příčky vyhoupla Kim Ju-na, která rozhodčí ohromila především technickou náročností své jízdy. Z medailových pozic odsunula další Japonku Nakanovou, která obsadila neoblíbenou čtvrtou pozici.

Volná jízda se nevyvedla finské závodnici Kiře Korpiové, která neudržela čtvrtou příčku z krátkého programu a propadla se až na deváté místo. Obhájkyně titulu Andová, která byla po krátkém programu až osmá, do volných jízd vůbec nenastoupila.

Česká reprezentantka Nella Simaová obsadila 32. pozici a do volných jízd se nekvalifikovala.

MS v krasobruslení - ženy
1. Asadaová (Jap.) 185,56, 2. Kostnerová (It.) 184,68, 3. Kim Ju-na (Korea) 183,23, 4. Nakanová (Jap.) 177,40, 5. Rochetteová (Kan.) 174,12, 6. Meierová (Švýc.) 171,88.

Reklama

Související témata: