Hlavní obsah

Olympijský oheň se vydá na nejdelší cestu v historii

V pondělí bude v řecké Olympii slavnostně zažehnut olympijský oheň a pochodeň se vydá na 138 dní dlouhou cestu, na jejímž konci bude 8. srpna zahájení her v Pekingu. Symbol her urazí 137 tisíc kilometrů a běžci s pochodní budou k vidění v 21 zemích pěti kontinentů. Poprvé bude oheň vynesen i na Mount Everest, ale v Tibetu lze vzhledem k nedávným událostem očekávat další vlnu protestů.

Článek

Řecká herečka Maria Nafplituová v roli antické kněžky už v rozvalinách chrámu bohyně Héry v Olympii ceremoniál nacvičuje od středy a ve čtvrtek se jí poprvé podařilo oheň tradičním způsobem pomocí parabolických zrcadel zapálit. Jedna pochodeň tak už v kolébce olympijských her hoří a bude využita v případě, že by v pondělí nepříznivé počasí slavnostní akt zmařilo.

Týden bude olympijský oheň putovat Řeckem. Jako první ho ponese stříbrný medailista z olympiády v Aténách v taekwondu Alexandros Nikolaidis. V Aténách ho pak převezmou zástupci organizačního výboru a dopraví ho do Pekingu. Tam se cesta ohně rozdělí, jedna pochodeň obletí svět, druhá zamíří na Mount Everest.

Na střeše světa začátkem května

Na nejvyšší horu světa by ji měla skupina horolezců vynést na začátku května, kdy lze v Himáláji očekávat nejpříznivější počasí. Pochodeň je konstruována tak, že by oheň neměl uhasnout ani v řídkém vzduchu a extrémním počasí. Pro každý případ však při každé olympijské štafetě zůstává jedna záložní pochodeň v Řecku.

Běh s olympijskou pochodní se poprvé uskutečnil v roce 1936 před hrami v Berlíně a oheň dlouho mířil jen z Olympie do dějiště her. Až před čtyřmi lety dostala jeho cesta globální charakter a do Atén se vrátil po 78 tisících kilometrech. Letos urazí dokonce 137 tisíc kilometrů.

Z Pekingu zamíří přes kazašské město Almaty do Istanbulu. Dalšími evropskými zastávkami budou Petrohrad, Londýn a Paříž, v Americe pak San Francisco a Buenos Aires. V Africe padla volba na Daresalám v Tanzánii, odkud se pochodeň přesune na asijský kontinent do Maskatu v Ománu.

Pochodeň ponesou tisíce běžců

Po Islámábádu, Dillí, Bangkoku, Kuala Lumpuru a Jakartě si odskočí do Canberry v Austrálii a závěr bude opět v Asii - Nagano, Pchjongjang, Soul a Ho Či Minovo Město. V Hongkongu pak znovu vstoupí na čínskou půdu a vyrazí na pouť všemi provinciemi. Ve dnech 19. až 21. června zavítá do Tibetu a tři dny před začátkem her se vrátí do Pekingu, aby 8. srpna zazářil na hlavním Olympijském stadiónu.

Pochodeň ponesou tisíce běžců. Jako obvykle mezi nimi budou nejen slavní sportovci, ale i herci a politici. Po násilně potlačených nepokojích v Tibetu se olympijská štafeta může na mnoha místech světa setkat s protesty. Tibeťané v Londýně dokonce plánují svůj paralelní běh. Žádné z měst na cestě však svou podíl na štafetě neodřeklo.

Reklama