Hlavní obsah

Verner je po krátkém programu MS čtvrtý

Český krasobruslař Tomáš Verner zvládl úvodní část mužské soutěže mistrovství světa ve švédském Göteborgu a po krátkém programu figuruje na čtvrtém místě. Jednadvacetiletý krasobruslař získal za svůj výkon 79,87 bodů, což je jeho letošní maximum. Po prvním soutěžním dni vede Kanaďan Jeffrey Buttle.

Článek

Verner s přehledem zvládl kombinaci trojitého flipu s trojitým toeloopem, trojitý axel i trojitý lutz a krokovými pasážemi nadchl publikum v hale. Ziskem 79,87 bodu si vytvořil nový osobní rekord, ale i když na ledě ještě zářil ze svého výkonu nadšením, po přidělení známek ho euforie opustila.

Rozhodčí mu totiž obtížnost některých prvků neuznali takovou, jakou chtěl zařadit. "Ten program byl podle mých pocitů lepší než na Evropě. Já jsem hned nekontroloval sám sebe, jaké jsem tam nasekal obtížnosti. Teď jsem trošku smutný, protože jsem tam dal skoro všechno level tři, jenom jednu věc mám čtyřkovou, proto těch bodů nemám víc. Je to trochu smůla, protože síly jsem na to měl, abych ty levely dotáhl. Zítra si na to musím dát pozor," řekl úřadující mistr Evropy.

Vede Kanaďan Buttle

Právě to ho v extrémně vyrovnané soutěži poslalo na průběžnou čtvrtou příčku, o titul však může ve volných jízdách bojovat pět krasobruslařů. Všichni se vešli do rozmezí necelých tří bodů, což je rozdíl, který před volnými jízdami prakticky nehraje roli. Vždyť ti nejlepší za ně dostávají přes 150 bodů.

Vedení v soutěži se ujal Buttle, který Vernera ve známce za technickou hodnotu jízdy předčil o více než dva a půl bodu. Nakonec si před volnou jízdou vybudoval náskok 1,31 bodu před Američanem Johnnym Weirem. Až třetí je po dotyku ruky po trojitém axelu největší favorit šampionátu Takahaši.

Obhájce titulu Joubert až šestý

Jednadvacetiletý český reprezentant zatím úspěšně hájí pozici nejlepšího Evropana. Dvojnásobný mistr světa Stéphane Lambiel sice na své poměry zvládl slušně trojitý axel, ale i tak se při něm dotkl oběma rukama ledu. Čistý v jeho podání nebyl ani čtverný toeloop, takže je těsně za Vernerem. Obhájce titulu Brian Joubert z Francie upadl při trojitém lutzu, což ho odsunulo na šestou příčku.

Druhý český zástupce v soutěži Pavel Kaška při svém debutu na světovém šampionátu nezvládl trojitý axel, v krátkém programu obsadil až sedmadvacáté místo a do sobotních volných jízd nepostoupil.

Muži - po krátkém programu:
1. Buttle (Kan.) 82,10, 2. Weir (USA) 80,79, 3. Takahaši (Jap.) 80,40, 4. Verner (ČR) 79,87, 5. Lambiel (Švýc.) 79,12, 6. Joubert (Fr.) 77,75, ...27. Kaška (ČR) 49,98.

Reklama

Související témata: