Hlavní obsah

Verner pokazil volnou jízdu a skončil na MS až patnáctý

GÖTEBORG

Český krasobruslař Tomáš Verner na mistrovství světa nezvládl útok na medaili. Po čtvrtém místě v krátkém programu naprosto selhal v sobotní volné jízdě a propadl se na patnáctou pozici. Mistrem světa se stal Kanaďan Jeffrey Buttle, který o necelých třináct bodů porazil obhájce titulu Francouze Briana Jouberta. Bronz získal Američan Johnny Weir.

Článek

Verner poprvé v kariéře jel na mistrovství světa v nejlepší rozjížďce a na led nastoupil jako první po rozbruslení. Volnou jízdu zahájil stejně jako na mistrovství Evropy v Záhřebu, při čtverném toeloopu se rukou dotkl ledu. Pak upadl při druhém pokusu o čtverný toeloop, místo trojitého lutze skočil jen jednoduchý a jeho jízda se naprosto rozpadla. Z trojitých skoků zvládl jen rittberger a flip, nezařadil ani jednu kombinaci a získal 112,07 bodu, což je zhruba o 40 bodů méně než jeho osobní maximum. V novém systému hodnocení následoval pád výsledkovou listinou až do poloviny druhé desítky.

Mužské volné jízdy byly i dál přehlídkou chyb a zklamaných obličejů. Skokansky selhali světový rekordman ze čtyř kontinentů Japonec Daisuke Takahaši i dvojnásobný mistr světa Švýcar Stéphane Lambiel.

Weir nezvládl pokus o čtverný toeloop, první na velkém závodě v této sezóně, a i on zůstal hluboko pod hranicí 150 bodů, která ve volných jízdách značí špičkový výkon. Přesto to nakonec stačilo na bronz. "Ke konci jsem byl trochu unavený a byl jsem hodně nervózní. Když jsem jel do úvodní pozice, pořád se mi klepaly nohy," líčil Američan.

Výpadku soupeřů využil obhájce titulu Joubert, který ve volné jízdě neriskoval, a odskákal všechno, co potřeboval, včetně čtverného toeloopu. Po téměř bezchybné jízdě poklekl na led, políbil ho a věděl, že po šestém místě z krátkého programu má blízko k titulu. "Rozhodl jsem se moc neriskovat, chtěl jsem jenom zajet čistě," popsal svou taktiku francouzský reprezentant.

Jako první se dostal přes 150 bodů a čekal, co předvede vítěz krátkého programu Buttle.

Ten už před závodem ohlásil, že se necítí být připraven na čtverný skok a do volné jízdy ho nezařadil. S vidinou šance na zlato však zabojoval, v úvodu oproti plánu zařadil těžší kombinace, všechny prvky zvládl s velkým přehledem a navzdory absenci čtverného skoku získal přes 160 bodů. To bronzovému olympijskému medailistovi z Turína s velkým přehledem stačilo na první zlato z mistrovství světa.

Výsledky - muži:
1. Buttle (Kan.) 245,17, 2. Joubert (Fr.) 231,22, 3. Weir (USA) 221,84, 4. Takahaši (Jap.) 220,11, 5. Lambiel (Švýc.) 217,88, 6. Van der Perren (Belg.) 216,02, ...15. Verner (ČR) 191,94.

Reklama