Hlavní obsah

Verner první zkušenost mezi světovou elitou psychicky nezvládl

Krasobruslař Tomáš Verner v neděli na mistrovství světa v Göteborgu předvedl výkon, který od něj nečekali ani ti největší pesimisté. Poprvé jel na světové scéně v poslední rozjížďce a situaci psychicky nezvládl. Po technické stránce měl nejhorší hodnocení z celé finálové čtyřiadvacítky a místo boje o titul se propadl na patnácté místo.

Článek

"Byla to moje první zkušenost zabruslit si s první šestkou na světě a první zkušenost jsem nezvládl. Co se dá dělat, teď už to neopravím, takže jedině přijít do příštího roku o to silnější," řekl bezprostředně po závodě novinářům.

Před začátkem volné jízdy se mu honily hlavou úplně jiné myšlenky než obvykle. "Normálně myslím jen na svých čtrnáct elementů, které tam mám, to jsem dneska nezvládl. Měl jsem toho spoustu v hlavě, pořadí, nechtěl jsem pustit před sebe Jouberta ani Lambiela. Těm jsem teď tu cestu zametl, uklidil jsem se tak do strany, aby se o mě náhodou neotřeli. Stalo se to, asi potřebuju ještě trochu vyzrát," hledal příčiny selhání.

Kdyby předvedl výkon, který mu v lednu zajistil evropský titul v Záhřebu, byl by s přehledem druhý. K tomu se však ani zdaleka nepřiblížil, čistě zvládl jen dva trojité skoky. "Nevím, čím to bylo, možná jsem si včera moc užíval na ledě, tak přišlo trošku zchlazení. Akorát to bylo dost krušný zchlazení. Když tam není technika, tak tam nebude ani druhá známka, a já jsem dneska technicky vyhořel," komentoval svůj výkon.

Verner pokazil už úvodní čtverné skoky

Poznamenaly ho chyby hned v úvodu jízdy, kdy ani jednou nezvládl čistě pokus o čtverný toeloop. "Po druhém čtveráku jsem tak nějak netušeně skončil na zadku, a když jsem potom skočil jednoduché lutze, tak mi proběhlo hlavou, kolik bodů jsem už prošustroval. Bylo tam moc chyb. Jak se to načítalo, bylo to jako sněhová koule. Když válíte sněhuláka, tak je taky na začátku úplně maličká koule. Potom je z toho balvan, který se na mě posadil a já jsem ho už nesklepal," popisoval.

Navzdory velkému trápení neměl chuť volnou jízdu zabalit. "To jsem míval, když jsem byl mladší. Teď ne, teď bojuju až do konce, ať se děje, co se děje. Jestli jsem v něčem prokázal bojovného ducha, tak v tom, že jsem to dojel až do konce, protože to už bylo utrpení," přiznal.

Jednadvacetiletý svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha měl v této sezóně hodně nevyrovnané výkony. Podobně jako na mistrovství světa selhal na podzim v Oberstdorfu a pak i na Grand Prix v Paříži, naopak v dalším závodě Grand Prix v Japonsku a na evropském šampionátu zářil. Aby se tomu příští rok vyhnul, možná postaví programy o něco dřív, aby je mohl trénovat už přes léto.

Teď mu k odreagování pomůže škola a na měsíc si odpočine od tréninku na ledě. V dubnu ho čeká v Praze exhibice po boku olympijského šampiona Jevgenije Pljuščenka z Ruska. "Do té doby se dám dokupy," řekl zklamaný Verner.

Reklama