Hlavní obsah

Byl zapálen olympijský oheň, ceremoniál narušil demonstrant

OLYMPIA

V řecké Olympii byl v pondělí slavnostně zapálen olympijský oheň. Pochodeň vzplála krátce před jedenáctou hodinou SEČ v rukách řecké herečky Marie Nafpliotuové. Symbol her má před sebou několikaměsíční pouť, než se po rekordně dlouhé trase a 137 dnech přesune do dějiště her v Pekingu, kde začne sportovní událost roku 8. srpna. Slavnostní ceremoniál byl hned v úvodu narušen protibetským demonstrantem.

Článek

Ten vběhl do blízkosti řečnického stupínku v době, kdy vedl projev prezident organizačního výboru pekingských her Liou Čchi. Narušitel nesl transparent vyjadřující podporu Tibetu, zasáhnout musela ochranka.

Podle agentury Reuters se v blízkosti historického areálu pohybovalo zhruba 25 demonstrantů, těsný kordon policistů se podařilo narušit jen jednomu z nich, osmačtyřicetiletému Tibeťanovi. Liou Čchi ale svou řeč nepřerušil a zůstal klidný. Do celého světa hlásal: "Olympijský oheň bude šířit světlo a štěstí, mír a přátelství, naději a sny všech Číňanů i lidí celého světa."

K incidentu se přihlásili Reportéři bez hranic

K incidentu se vzápětí přihlásila pařížská organizace Reportéři bez hranic. "Pokud je olympijský oheň posvátný, musí být stejně tak i lidská práva. Nemůžeme nechat čínskou vládu uchopit olympijský oheň, symbol míru, bez toho, aniž bychom neupozornili na dramatické porušování lidských práv v této zemi," stojí v jejím prohlášení. Policie zadržela rovněž jednoho Tibeťana a jednoho řeckého fotografa v místě, kde se demonstranti shromaždovali.

Podle zahraničních agentur byl přímý přenos z Olympie v čínské televizi v době incidentu přerušen a nahrazen předtočenými záběry. Žádný z komentátorů neinformoval o tom, co se přímo na místě událo. K situaci se nevyjádřil ani komentátor řecké televize.

O několik desítek minut později došlo k dalšímu protestnímu aktu, když si tibetská žena zahalená do červené látky lehla na cestu před běžce s pochodní poblíž Olympie. Další protestanti skandovali hesla "Svobodný Tibet" a "Hanba Číně".

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge nebyl z celé situace znepokojen: "Je vždy smutné, když se objeví protesty. Nešlo ale o násilné akce a myslím, že to je nejdůležitější," řekl agentuře AP. Roggeho konfrontoval již v neděli zástupce organizace Studenti pro svobodný Tibet a požadoval vypuštění území Tibetu z trasy olympijské pochodně. "Respektuji váš případ. Ale nebudu se pouštět s vámi do dalších diskusí," odvětil mu prý při setkání v hotelové hale.

Organizátorům vyšlo vstříc počasí

Organizátorům vlastního slavnostního aktu vyšlo vstříc počasí. Ve chvíli, kdy se nad Olympií rozestoupily mraky, mohla Nafpliotuová zapálit v rozvalinách chrámu bohyně Héry oheň tradičním způsobem pomocí parabolických zrcadel.

Oheň nyní bude týden putovat Řeckem. Jako první člen štafety nesl pochodeň stříbrný medailista z aténské olympiády v taekwondu Alexandros Nikolaidis. V řecké metropoli ji pak převezmou zástupci organizačního výboru a dopraví do Pekingu. Tam se cesta ohně rozdělí, jedna pochodeň obletí svět, druhá zamíří na Mount Everest.

Na nejvyšší horu světa by ji měla skupina horolezců vynést na začátku května, kdy lze v Himáláji očekávat nejpříznivější počasí. Pochodeň je konstruována tak, že by oheň neměl uhasnout ani v řídkém vzduchu a extrémním počasí. Pro každý případ však při každé olympijské štafetě zůstává jedna záložní pochodeň v Řecku.

Pochodeň ponesou tisíce běžců. Jako obvykle mezi nimi budou nejen slavní sportovci, ale i herci a politici. Protesty po násilně potlačených nepokojích v Tibetu budou podle všeho provázet průběh celé olympijské štafety. Tibeťané v Londýně dokonce plánují svůj paralelní běh. Žádné z měst na cestě však svůj podíl na štafetě neodřeklo. Na olympijském stadionu v Pekingu vzplane oheň při zahájení her 8. srpna.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články