Hlavní obsah

Verner: Prohrál jsem sám se sebou

Michal OsobaPrávo

Totální kolaps při volné jízdě způsobil, že místo boje o medaile se Tomáš Verner na mistrovství světa krasobruslařů propadl až do poloviny druhé desítky. „Dostal jsem takovou předčasnou pomlázku,“ hořce se pousmál po pondělním návratu z Göteborgu.

Článek

Co se s vámi stálo při volné jízdě?

Problém byl v mém psychickém rozpoložení. Přitom jsem se na ty čtyráky těšil, skákal jsem je v přípravě i během šampionátu. Ale když jsem je mohl ukázat divákům, zklamal jsem...

Jak těžko se srovnáváte s patnáctým místem?

Vyrovnávám se s tím špatně. Dostal jsem takovou předčasnou pomlázku... Prohrál jsem totiž sám se sebou, ne se soupeři. Ale teď budu mít dostatek aktivit, čeká mě škola, za chvíli začíná nová sezóna a když budu zaměstnán, nebudu muset přemýšlet nad tím, co mě trápí. Nebudu smutnit půl roku, ale určitě na šampionát nezapomenu, vezmu si z něj něco do budoucna.

Myslíte, že jste mohl udělat před volnou jízdou něco jinak, lépe?

Myslím, že ne. Vloni po krátkém programu na mistrovství Evropy jsem měl strach se radovat z prvního místa, že mi to sebere energii. A ukázalo se, že to bylo špatně. Letos v Záhřebu jsem si vedení užíval, vzal si ten pocit do volné jízdy, a vyplatilo se. Tak jsem k tomu přistoupil i na mistrovství světa. A co přišlo, překvapilo mě samotného. Ale možná díky Bohu, že to přišlo teď. Snad jsem si vybral sezónu, která byla jako na horské dráze. I když jsem nezvládl až tu poslední tečku. Jeden a půl vrcholu se mi povedl, až ta druhá půlka mistrovství světa ne...

Medaile letos nevisely vysoko. Dokážete říct, jaké chyby jste si mohl dovolit, aby z toho ještě medaile byla?

I kdybych po pádu při tom druhém čtyráku zajel čistě, medaili bych si odvezl. A kdybych zajel čistě a vše odskákal, Buttle byl porazitelný. Je ale otázka, jestli medaile byly nízko, byla to hra nervů. Do Göteborgu se přijeli poprat nejlepší ze šampionátu čtyř kontinentů a rozhodčí už si museli rozmyslet, jak udělí body, ne je rozházet lopatama. Už Carolina (Vernerova tréninková partnerka Kostnerová - pozn. red.) dokázala, že evropské bruslení má úroveň. Já v tom chtěl na ni navázat, bohužel mi to vyšlo jen v krátkém programu, nedotáhl jsem to do konce.

Nepřemýšlíte o nějakém mentálním tréninku?

To zní skoro jako bych měl jít do léčebny. (úsměv) Nic takového nechystám, škola mi pomůže myslet na něco jiného.

Dostal jste po závodě hodně povzbuzení?

Ano a moc za ně děkuju. Ne všichni s vámi drží, když se nedaří. Ale já hned dostal spoustu dopisů a přání zejména od japonských fanoušků. Psali, že neviděli evropského bruslaře, aby podal asijskou hudbu v takovém provedení. To mi dodalo odvahu, protože, když si člověk vezme něco z cizí kultury a nedaří se mu, kritika bývá velká.

Vítězný Buttle nepředvedl ani jeden čtverný skok. Je to i signál do budoucna?

Jeffrey předvedl kvalitní bruslařský výkon, proti ostatním hrál víc na jistotu. Ale v budoucnu se to podle mě už stávat nebude, čtyráky do krasobruslení budou patřit. Proto i já je chci zařazovat i častěji během sezóny.

Podíval už jste se na svoji jízdu na videu?

V den exhibice jsem byl na hotelu a zrovna začali na Eurosportu opakovat volné jízdy mužů. Mně se těžko dívá i na svoji povedenou jízdu, pořád vidím, co by se dalo udělat lépe. Věděl jsem, že teď to bude ještě horší. Ale našel jsem odvahu a podíval se na ni. Byla to hořká tečka za šampionátem.

S jakými pocity jste sledoval samotnou exhibici? Na ní jste nechtěl chybět...

Nechtěl... Ty pocity byly smíšené. Bylo mi to líto, chtěl jsem si ještě s radostí zabruslit. Atmosféra v Göteborgu byla úžasná, já si ji užil v krátkém programu. Navíc na exhibici hrál na piano Robert Wells, jehož hudba mě provázela při jedné starší exhibiční jízdě, kterou jsem měl zamilovanou. Tak jsem si exhibici užil aspoň jako divák, ale moc dobře mi nebylo...

Na co se teď nejvíc těšíte?

Na letní přípravu. Až nám ve Vršovicích rozpustí led, já půjdu na kolo, do bazénu... Potřebuju být chvíli bez ledu, abych se na něj zase mohl těšit.

A příští sezónu budete kvůli prohrané sázce o lepší umístění muset Carolině Kostnerové leštit brusle. Je to tak?

To je závislé na naší dohodě, jestli mi dá šanci si ještě renomé opravit. (do rozhovoru vstupuje Vernerova trenérka Vlasta Kopřivová: „To já Tomáše budu pořád popichovat, musím stát na ženské straně"). Každopádně celé léto budu nosit hadry a čistit brusle já, uvidíme, jestli přijde další sázka. Původně měla platit po mistrovství Evropy na celý rok, ale já byl gentleman a zkrátil ji do mistrovství světa, kde jsem věřil, že s ní budu moct soupeřit. Tak mě to teď čeká celé léto... Ale já jsem za to rád, aspoň mi to po každém tréninku bude připomínat, proč je utírám a čeho se vyvarovat.

Reklama

Související témata: