Hlavní obsah

Jaroš s Hrubým se chystají na Daulághirí a Annapurnu

Jeden z nejlepších českých horolezců Radek Jaroš se opět chystá zkusit štěstí a v sobotu odjede se svým tradičním parťákem Zdeňkem Hrubým na více než dva měsíce do Himálaje. Cílem expedice je sedmá nejvyšší hora světa, 8167 metrů vysoká Daulághirí. Pokud by se dvoučlenné výpravě podařilo vystoupit na vrchol, pokusí se ještě o zdolání další osmitisícovky Annapurny (8047).

Článek

Na Daulághirí Jaroš byl již v roce 2006, ale tehdy skončila jeho snaha 200 výškových metrů pod vrcholem. "Tehdy jsem se otočil, abych měl šanci se tam ještě jednou vrátit," prohlásil horolezec, který má na svém kontě šest zdolaných osmitisícových vrcholů.

Naposledy se mu podařilo vystoupit na horu vyšší než 8000 metrů před třemi lety, kdy zdolal Nanga Parbat. Loni se Jaroš počtvrté v kariéře pokoušel o výstup na nejnáročnější vchol K2, ale kvůli zranění prstu v základním táboře musel vzdát i pokusy o výstupy na Gašerbrum I a Gašerbrum II.

Po aklimatizaci chce česká dvojice vylézt na Daulághirí východní stěnou, kde vedou dva výstupy. "Pokud se podaří vrchol zdolat a bude předpoklad dobrého počasí, přesunem se pod Annapurnu," jmenoval Jaroš další horu, na níž by dvojice chtěla vylézt jižní stěnou. Oba výstupy hodlají provést alpským stylem, při kterém si horolezec nese všechen materiál a vybavení s sebou na zádech a nevyužívá nosičů.

Reklama