Hlavní obsah

Liou Siang nemá čas na to, aby zapálil olympijský oheň

PEKING

Světový rekordman v běhu na 110 metrů překážek Liou Siang nebude mužem, jenž 8. srpna zapálí na stadionu v Pekingu olympijský oheň. Tvrdí to jeho kouč i otec, podle nichž nemá úřadující olympijský vítěz a mistr světa na prestižní akt dost času.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Liou Siang je největší čínskou nadějí na zisk atletického zlata z pekingských her, a proto byl považován i za velkého favorita na nejčestnější roli při zahajovacím ceremoniálu. "Má tolik odpovědnosti na dráze, že určitě nebude tím, kdo zapálí oheň," uvedl ale ve čtvrtek vydání listu Beijing Youth Daily atletův otec Liou Süe-ken.

Nejde totiž pouze o sám akt zapálení ohně; jak připomněl Liouův trenér Sun Chaj-pching, příprava na takovou akci vyžaduje mnoho časově náročných zkoušek, které by mohly narušit tréninkový plán. "Co já vím, tak před zahájením bude šest zkoušek a generálka má být hodně dlouhá," řekl kouč favorizovaného překážkáře.

Potvrdil však, že jeho svěřenec bude hrát při ceremoniálu i tak důležitou roli. Liou Siang by totiž měl být jedním z posledních běžců štafety, která donese oheň na hlavní olympijský stadión, přezdívaný "Ptačí hnízdo".

Reklama

Související témata: