Hlavní obsah

Šachový velmistr Kasparov hrál v Hluboké exhibici s 26 hráči

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Jedinečnou možnost nastoupit proti šachové legendě Garrimu Kasparovovi v neděli v Hluboké nad Vltavou využilo 26 hráčů. Nejlepší trojice mu dokázala odolávat přes pět hodin. Velmistr v exhibiční šachové simultánce bojoval s bankéři, podnikateli, ale také s dětmi. Mezi jeho soupeře patřil i syn prezidenta republiky Jan Klaus a syn ministra Václav Říman, kteří zůstali v závěrečné trojici, řekla ČTK manažerka pořádající společnosti GPA Radka Nagyová.

Článek

Jako první vypadla jedenáctiletá Jana Maříková. Školačka z Veselí nad Lužnicí byla nejmladší účastnicí exhibice. Hra začala po 14:30. Pořadatelé očekávali, že nejlepší hráči vydrží mistrovi odolávat do 18:30, poslední hráč, Rakušan Alexander Klinker, ale vydržel o téměř 1,5 hodiny více.

Prezident Václav Klaus, který se v neděli s Kasparovem v Hluboké setkal, držel synovi palce. "Je to hříčka. Kasparov porazí snad celou tuhle simultánku. To bude jen tak vybírat, s kým bude hrát déle a s kým kratší dobu, aby je potěšil," řekl před šachovou exhibicí novinářům Klaus. Zavzpomínal, jak s oběma syny před 25 lety objížděl žákovské a dorostenecké šachové turnaje ještě v trabantu.

Síly v neděli s jedním z nejlepších hráčů světa změřil i sedmnáctiletý Jindřich Mann z Tábora. Chlapec, který před deseti lety onemocněl pneumokokem a téměř přišel o sluch, chtěl svou hrou upozornit veřejnost na svou nemoc a na možnost očkování. "Naučil jsem se hrát asi před šesti lety. Jsem rekreační hráč. Svému učiteli šachu jsem slíbil, že vydržím alespoň 20, 25 tahů," řekl ČTK Mann. Nakonec zůstal mezi posledními sedmi hráči. "Ale Kasparov o něm věděl. Pravděpodobně ho šetřil," vysvětlila Nagyová.

Už ve svých 12 letech vyhrál Kasparov mistrovství Sovětského svazu juniorů. O čtyři roky později se zúčastnil svého prvního mezinárodního turnaje dospělých, který vyhrál, když za sebou nechal 14 šachových velmistrů. V roce 1985 se Garri stal nejmladším šachovým mistrem světa. Po téměř celou dobu od roku 1985 až do svého odchodu do "důchodu" roku 2005 měl nejvyšší Elo rating ze všech šachistů na světě.

Kasparov hrál v České republice několikrát, naposledy v roce 2001 exhibici na Pražském hradě. O čtyři roky později ukončil šachovou kariéru a svůj čas zasvětil politice a psaní knih.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články