Hlavní obsah

Vítkovice chtějí po osmi letech na florbalový trůn, v cestě ale stojí Tatran

PRAHA

Ještě žádný jiný florbalový tým než Tatran Střešovice a 1. SC SSK Vítkovice nepoznal opojný pocit mistra. A nejinak tomu bude i letos. Ve finále play-off se totiž počtvrté v historii utkají právě dva nejúspěšnější celky extraligové historie. První zápas série hrané na tři vítězná utkání startuje v sobotu ve 20 hodin v hale pražské Sparty.

Foto: www.tatran.cz

Florbalisté Tatranu Střešovice Milan Fridrich (uprostřed) a Michal Jedlička (vzadu) na archivním snímku

Článek

Na dubovém podstavci mohutné, 20 kilogramů vážící trofeje pro florbalového mistra je čtrnáct štítků. Na jedenácti je vyryto jméno střešovického klubu, tři patří celku z Ostravy. Vítkovice jsou přitom jediným celkem, který dokázal Tatran ve finále play-off porazit, a to dokonce hned dvakrát - v letech 1997 a 2000. Zatímco ale Tatran bude hrát o osmý titul v řadě, pro Vítkovice je postup do finále největším úspěchem za posledních osm let.

Ostravský klub měl přitom v průběhu play-off namále a ve čtvrtfinále s Brnem prohrával už 0:2 na zápasy. Svěřenci kouče Radomíra Mrázka ale dokázali nepříjemnou situaci zvládnout, vyhráli tři utkání v řadě a posléze prošli bez ztráty kytičky semifinálovou sérií, v níž vyřadili Mladou Boleslav 3:0 na zápasy.

Snadnou cestu do finálových bojů neměl ale ani Tatran. Tým vedený trenérem Petrem Ďarmekem ve čtvrtfinále přehrál 3:1 na zápasy Havířov a v semifinále narazil na ambiciózní celek SSK Future. Série mezi pražskými rivaly nabídla pětizápasové drama,v  němž si Tatran vynutil rozhodující zápas až vítězstvím v nájezdech a ve vyrovnaném posledním utkání zlomil odpor Future až v poslední třetině.

Tatran vs. Vítkovice v základní části extraligy 2007/2008
9. kolo (18.11.) - 7:320. kolo (17.2.) - 3:8

Pasivní bilance Tatran neděsí 

„Při semifinálové sérii jsme motivovali hráče připomenutím našich finálových bojů právě proti Vitkovicím,“ připomněl Ďarmek, který bitvy s ostravským celkem zažil ještě jako hráč Střešovic. Pasivní bilance s Vítkovicemi kouče nejúspěšnějšího českého klubu neděsí. „Už je jiná doba a v kádru Vítkovic není mnoho hráčů, kteří by zažili finále. V tomto ohledu máme výhodu, i když favoritem rozhodně nejsme,“ podotkl trenér pražského klubu.

Vítkovičtí měli před začátkem finále delší pauzu, „pražské“ semifinále prý ale speciálně nesledovali. „Finálového soupeře jsme si nijak zvlášť nevybírali, osobně jsem ani rozhodující souboj nesledoval a totéž jsem doporučoval i hráčům, aby se zbytečně nerozptylovali a soustředili se především sami na sebe,“ uvedl trenér Vítkovic Mrázek s tím, že rychlejší průběh jejich semifinále by mohl sehrát roli. „Tatran má jen dva dny volna. Sami jsme si náročný program pěti zápasů vyzkoušeli ve čtvrtfinále a únava byla znát,“ dodal ostravský kouč.

Finálovou sérii odstartuje sobotní duel v hale basketbalistů pražské Sparty, který začíná ve 20 hodin. V neděli pokračuje série ve 12:30 zápasem v Kladně, kde Tatran našel jedinou volnou halu odpovídající kvality. Poté se finále přestěhuje do Ostravy, třetí utkání se hraje v sobotu 12.4. od 14:25 na zimním stadiónu v Porubě. Případný čtvrtý zápas by byl na programu tamtéž v neděli 13.4. od 14 hodin. Pokud by rozhodoval až pátý duel, hrálo by se opět v Praze v neděli 19.4. v zatím neupřesněné hale od 17:45.

TATRAN STŘEŠOVICE vs. 1. SC SSK VÍTKOVICE v play-off
Finále 1996/1997
Výsledky utkání: 1:4, 4:2, 0:2; konečný stav série: 1:2
Finále 1997/1998
Výsledky utkání: 1:5, 3:1, 2:1; konečný stav série: 2:1
Finále 1999/2000
Výsledky utkání: 3:2, 3:4, 1:2; konečný stav série: 1:2
Semifinále 2000/2001
Výsledky utkání: 4:5, 4:3p, 4:1; konečný stav série: 2:1

Reklama

Související témata: