Hlavní obsah

Rogge: Smog v Pekingu zdraví olympioniků neohrozí

Podle prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho smog v Pekingu při srpnové olympiádě zdraví zúčastněných sportovců neohrozí. Šéf MOV tak reagoval především na prohlášení světového rekordmana Haileho Gebrselassieho, který oznámil, že v Číně kvůli špatnému ovzduší nepoběží maratón.

Článek

"Nikdo nebude ani v tom nejmenším nebezpečí," prohlásil Rogge na fóru v Singapuru, kde sledoval přípravy na první olympijské hry mládeže v roce 2010. "Ovzduší možná lehce ovlivní něčí výkon, ničí zdraví však neohrozí. Olympijský výbor se o to postará," uvedl.

Podle Roggeho není Gebrselassieho rozhodnutí definitivní a Etiopan nakonec do Pekingu závodit přijede. "Zatím se rozhodl do Číny nejet, ale až uvidí podklady, které pro něj o ovzduší v Pekingu připravujeme, tak možná změní názor," řekl prezident MOV.

Kvalita ovzduší patří k největším problémům olympijských her v Číně. MOV před časem dokonce zveřejnil studii, podle které by mohli mít zdravotní potíže sportovci, jejichž disciplíny trvají déle než hodinu.

Organizátoři olympiády kvůli smogu dokonce plánují, že na dva měsíce během her a následující paralympiády zakážou jezdit zhruba 3,5 miliónu automobilům v Pekingu a částečně omezí provoz průmyslu ve městě.

Reklama