Hlavní obsah

Reprezentanti v curlingu vstoupili do MS výhrou nad mistry Evropy

GRAND FORKS

Nečekaným vítězstvím vstoupili čeští reprezentanti do mistrovství světa v curlingu. V americkém Grand Forks v sobotu porazili úřadující mistry Evropy a předloňské světové šampióny ze Skotska 7:5.

Článek

Pro české curlery, kteří po čtyřech endech vedli nad favorizovanými Skoty už 5:1, byl přitom tento duel premiérovým vystoupením na mistrovství světa. Před odletem prohlašovali, že za úspěch budou považovat každé vyhrané utkání. V základní části šampionátu je čeká ještě deset zápasů, v neděli se utkají s domácími Američany a s Norskem.

Česko v hale s kapacitou deset tisíc míst v Grand Forks reprezentuje tým 1. CK Brno ve složení Jiří a Martin Snítilové, Jindřich Kitzberger, Marek Vydra, Miloš Hoferka a Sune Frederiksen.

Tisková agentura Canadian Press věnovala velkému překvapení prvního kola hodně prostoru. Autor rozebral curlingové podmínky i velikost členské základny v Česku a připomněl, že skip Jiří Snítil porazil stejného soupeře také na prosincovém evropském šampionátu ve Füssenu, odkud si nakonec Skotové odvezli zlaté medaile. "Ale i tak jsme byli před utkáním hrozně nervózní," uvedl Snítil.

Výkon Čechů ocenili i skotští hráči

Doplnil, že prvotním cílem bylo nepustit Skoty do výraznějšího vedení. "V defenzivě jsou potom totiž výborní. To se nám ale podařilo, navíc jsme párkrát měli štěstí," prohlásil Snítil. "Hrát v takové atmosféře a navíc zvítězit, to je odměna za všechen ten volný čas, který curlingu věnujeme, a za všechny ty problémy, které kvůli němu máme v zaměstnání," dodal.

Výkon Čechů ocenil i skotský skip David Murdoch, mistr světa z roku 2006. Vyzdvihl zejména moment ze čtvrtého endu, kdy místo blížících se bodů pro Skotsko a očekávaného vyrovnání skóre zvýšili Češi svůj náskok na 5:1. "To byl zlomový bod. Soupeř v utkání předvedl několik skvělých akcí," uznal Murdoch.

Výsledky:
Česko - Skotsko 7:5, USA - Norsko 8:6, Francie - Čína 7:2, Německo - Švýcarsko 9:8, Francie - Švýcarsko 7:1, Švédsko - Austrálie 6:5, Kanada - Dánsko 9:3, Německo - Čína 11:5.
Průběžné pořadí::
1. Francie a Německo 2/0, 3. Kanada, Česko, Švédsko a USA 1/0, 7. Austrálie, Dánsko, Norsko a Skotsko 0/1, 11. Čína a Švýcarsko 0/2.

Reklama