Hlavní obsah

Rogge: Útoky na pochodeň olympiádu v Pekingu posílí

PEKING

Podle šéfa Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho nebudou mít protesty provázející štafetu s olympijským ohněm žádný vliv na průběh her v Pekingu. Prezident MOV na zasedání výkonného výboru v dějišti olympiády prohlásil, že současné události naopak hry v Číně ještě posílí, zaručil ale také výrazný prostor pro projev politického nesouhlasu sportovců. MOV navíc chystá speciální kodex pro projevy politického názoru.

Článek

"Běžte do svých zemí a vzkažte svým sportovcům, že bez ohledu na to co viděli a slyšeli ve spojitosti s olympijskou pochodní, hry v Pekingu budou skvěle zorganizované," citovala agentura Reuters Roggeho projev k zástupcům 205 národních olympijských výborů. "Hry děláme pro ně a velmi si je užijí. Z téhle krize se odrazíme zpátky nahoru ještě silnější," dodal.

Rogge litoval protestů, které provázely štafetu v Paříži a Londýně. "Z toho mi bylo velmi smutno. Hlavně kvůli sportovcům a běžcům s pochodní a také kvůli dětem, které viděly své vzory a hrdiny být terčem nenávisti davu," prohlásil Rogge. "Naštěstí v San Francisku se situace uklidnila, ale pořád to nebyla veselá oslava, kterou jsme si představovali," dodal.

Štafeta s olympijským ohněm se stala terčem protibetských demonstrantů, kterým se nelíbí neutrální postoj MOV vůči násilnému potlačení březnových demonstrací v Tibetu. Při nich podle oficiálních zdrojů zemřelo 22 lidí, tibetské exilové organizace však uvádějí 80 mrtvých.

Existuje řada sporných situací, myslí Rogge

Právě kritika čínské politiky by mohla způsobit další obrovské problémy přímo v místě konání her. Řada sportovců chce projevit svůj názor na situaci v Tibetu, ale neví jak. Olympijská charta má k dispozici jen paragraf 51.3, který zapovídá propagandu. "V olympijských sportovištích není povolena žádná demonstrace politické, náboženské či rasové propagandy," píše se v chartě.

Rogge ale připustil, že existuje řada sporných situací. "Je jasné, že když by vyhrál Španěl a vzal do ruky svou národní vlajku, je to v pořádku. Pak ale vyvstává problém, co kdyby potom vzal do druhé ruky i jinou národní vlajku. Budeme muset určit, zda by to byla propaganda, či ne," prohlásil ve čtvrtek Rogge.

Uvedl, že MOV bude řešit jen chování na sportovištích či v olympijské vesnici. Kdekoli jinde v Pekingu mohou sportovci dělat, co uznají za vhodné. Včetně zázemí stadionů, kam mají přístup novináři. "Nejsem naladěn na to někoho trestat, rozhodně ne," dodal Rogge. MOV teď bude o přesných mantinelech pro projev politického názoru jednat a na konci by chtěl mít přesný manuál, co se na olympiádě smí a co ne.

Reklama