Hlavní obsah

Petřikov věří, že na třetím mistrovství konečně zazáří

LISABON

Z předchozích dvou evropských šampionátů se judista Pavel Petřikov vracel domů zklamaný kvůli rychlému vyřazení v úvodních fázích soutěže. V pátek v Lisabonu se pokusí do třetice prorazit. Už se stačil zotavit z lednové operace kolena a věří, že může zasáhnout ve váze do 60 kilogramů až do medailových bojů.

Článek

"Snad budu schopný podat svůj klasický výkon. Chtěl bych se prát o medaili," nastínil svůj cíl Petřikov v rozhovoru s ČTK. Předloni v Helsinkách vypadl hned v prvním kole, minulý rok v Bělehradě vyhrál jediný zápas. "Mám co napravovat a snad mi to konečně vyjde o dost lépe. Přece jenom už nejsem takový holub, mám něco za sebou a do mistrovství už půjdu o něco klidnější," řekl Petřikov. "Ale až uvidím ve čtvrtek večer vylosování a pavouka, tak na mě asi ta předstartovní horečka trochu padne," uvedl.

Jednadvacetiletý judista PSK Hradec Králové je na šampionát patřičně nažhavený, neboť od ledna nezasáhl do ostrého klání. V lednu jeho nadějně rozjetou sezonu, v níž se blýskl hlavně druhým místem na Světovém poháru v Tbilisi, zbrzdila operace menisku.

Dlouhá soutěžní pauza jej prý lehce znejistěla. "Snad na mistrovství nebudu dělat žádné kraviny," řekl Petřikov. "Přece jenom ta pauza byla docela dlouhá. A když jsem se vracel do tréninku, tak jsem dělal docela dost chyb. Ale časem se to snad postupně srovnalo," prohlásil.

Má prakticky jistou účast na olympiádě v Pekingu

Na mistrovství Evropy už může jet bez velkých nervů. Díky výsledkům v letošní sezóně má prakticky jistou účast na olympiádě v Pekingu, kam se z Evropy v každé váze probojuje devět nejlepších judistů. Petřikov drží páté místo a z postupových příček by už zmizet neměl.

"Pravděpodobnost je opravdu malá. Všichni, co jsou za mnou, by museli jít až do bojů o medaile a já klesnout o pět míst, což je dost nereálné," řekl Petřikov. "Takže na mistrovství můžu jít s čistou hlavou. Ale rozhodně to neznamená, že tam jedu na výlet. Chci urvat co nejlepší výsledek, bez ohledu na olympiádu," uvedl Petřikov.

Reklama

Související témata: