Hlavní obsah

Sen o Americe dostal ránu. Baseballisté čekají s letenkami na verdikt

Snili svůj velký sen. Čeští baseballisté hodlali v sobotu s odvážným cílem odletět za oceán na kvalifikaci prestižního World Baseball Classic, což je neoficiální profesionální mistrovství světa. Americký prezident Donald Trump však kvůli šíření nového koronaviru vyhlásil třicetidenní zákaz veškerých cest do USA z Evropy, s výjimkou Británie. Češi teď sondují, co bude.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté po výhře nad Německem, která je posunula do olympijské kvalifikace.

Článek

Na příkladu baseballistů je vidět, jak se situace mění každým dnem.

Ještě ve středu měli v pražském sídle ČOV tiskovou konferenci, na níž prezentovali své smělé plány.

Osa národního týmu je totiž stejná jako na loňském mistrovství Evropy a v olympijské kvalifikaci, kde se Češi prezentovali výbornou hrou. „Hráči mají za sebou hodně těžkých utkání a všichni se těšíme na další výzvu," uvedl hlavní kouč českého týmu Kanaďan Mike Griffin.

Jenže Trumpovo rozhodnutí zasadilo odletu těžkou ránu.

„Letenky máme na sobotu. Teď sondujeme situaci, zda třeba nebudou uděleny pro podobné akce výjimky. Vzhledem k časovému posunu však ještě žádné zprávy z Ameriky nemáme," konstatoval ve čtvrtek kolem poledne Petr Ditrich, předseda svazu.

Američané rozhodnou

Baseballisté by v nouzovém případě byli schopní odletět i v jiném termínu. „Nejspíš bychom zvládli odcestovat třeba o den dříve, ale asi ne všichni. Panují samozřejmě obavy z dalších opatření. Čekáme na rozhodnutí z americké strany," avizuje Ditrich.

O účast v elitním turnaji, který se uskuteční příští rok a hrávají ho profesionálové z Major League Baseball, měli Češi bojovat v americkém Tucsonu od 20. do 25. března.

Reprezentanty čeká v prvním kole tým Filipín a v případě výhry Panama. Vítěz utkání Španělsko - Nový Zéland se má střetnout s Velkou Británií. Z kvalifikace postoupí dva týmy, vítěz prvního pavouku a nejlepší z oprav.

Pokud se tedy kvalifikace v původní podobě vůbec uskuteční...

Reklama

Související témata: