Hlavní obsah

Vzpěrači budou na ME bojovat o Peking

PRAHA

Osm českých siláků se bude snažit od úterka na vzpěračském ME v italském Lignanu zajistit své zemi místenku na OH do Pekingu.

Článek

„Potřebujeme se vejít v hodnocení států mezi pět nejlepších z těch, kteří nemohli nominovat borce na olympiádu na základě výsledku loňského mistrovství světa v Thajsku. Hodně evropských zemí už se kvalifikovalo, ale vedle nás se tam bude tlačit Lotyšsko, Litva, Španělsko, Maďarsko, Slovensko či Norsko. Počítá se až osm umístění, proto posíláme maximální výpravu a nejvýraz nější body můžeme získat v nejtěžších váhových kategoriích,“ říká šéf svazu Petr Krol.

Reprezentační sestavu tvoří Petr Stanislav (do 56 kg), Petr Slabý a Petr Petrov (do 65 kg), Radim Kozel (do 69 kg), Libor Wälzer a Jiří Orság (do 105 kg) a Petr Sobotka s Petrem Hejdou (nad 105 kg). Do první desítky by se mohli vejít Wälzer a Sobotka, i když ten měl v přípravě svalové potíže. Překvapit by mohl bronzový z loňského MS juniorů Orság. Na minulých OH v Aténách startoval jen Matykiewicz v kategorii do 105 kg, v současnosti si však odpykává trest za doping.

V kategorii žen se na ME představí jen Lenka Orságová do 69 kg. „Musela by postoupit do Pekingu na základě individuálního výkonu v popředí světových tabulek a to není reálné,“ tuší Krol.

Výsledky – ženy, do 48 kg:
1. Taylanová 196 kg (trh 87+nadhoz 109), 2. Özkanová (obě Tur.) 196 (86+110), 3. Pagliarová (It.) 194 (88+106).

Reklama