Hlavní obsah

Praha olympijská dostala od města méně peněz, než žádala

PRAHA

Společnost Praha olympijská, připravující kandidaturu české metropole na pořádání olympijských her, dostala v úterý od pražské radnice 14,6 miliónu korun místo požadovaných 50 miliónů. Městská rada vypočítala dotaci s ohledem na mizivé vyhlídky získat pořadatelství už pro rok 2016, jak dnes zhodnotil šance Prahy primátor Pavel Bém.

Článek

Toho zklamal i přístup vlády, která ústy premiéra Mirka Topolánka prohlásila, že Praze k hrám nedá žádné finanční záruky.

"Víme, že pravděpodobnost pořadatelství pro rok 2016 ve vztahu k evropskému kontinentu je nemyslím nulová, ale téměř nulová. Nikdy jsme vážně neuvažovali o tom, že by rok 2016 byl reálný," uvedl Bém. Hry v roce 2012 budou v Londýně, o čtyři roky později by podle zvyklostí měly být jinde než v Evropě. Praha nyní podle primátora věnovala veškeré úsilí "naučit se plavat v olympijské diplomacii" a shromáždit k hrám "baterii dat, čísel a fakt".

"Pro nás je důležitější rok 2020, nebo 2024," pokračoval Bém. O tom, která uchazečská města postoupí mezi kandidátská, rozhodne Mezinárodní olympijský výbor v červnu. Kandidatura by podle primátora znamenala větší finanční zátěž a kvůli takřka jistotě, že by Praha ve finále neuspěla, dává město na přípravy jen 14,6 miliónu. Praha už navíc má všechny studie a v jejím rozpočtu na olympiádu je celkem 100 miliónů korun.

Uchazečství zatím stálo 60 miliónů korun

Uchazečství o hry v roce 2016 zatím stálo českou metropoli 60 miliónů korun, asi polovinu odhadovaných nákladů. Podle zástupců společnosti Praha olympijská je to dáno posílením kurzu koruny vůči dolaru a tím, že řadu studií vypracoval magistrát vlastními silami. Studie budou použitelné z valné většiny i pro další hry i pro případ, že by nebyly vůbec.

Primátorova náměstkyně Markéta Reedová, která patří ke kritikům záměru pořádat v Praze olympiádu, by podle svého vyjádření společnosti nedala ani korunu. V úterý hlasovala proti dotaci.

"Praha olympijská propaguje kandidaturu Prahy sloganem Všichni jsme v národním týmu. Za 60 miliónů korun, na které nás kandidatura přišla, jsme se dozvěděli minimálně přesto, že v jednom národním týmu všichni nejsme," sdělila Reedová. Poukázala právě na to, že kabinet odmítl dát na kandidaturu peníze, i na údajně záporný postoj veřejnosti. "Otázkou je, zda jsou výdaje a přínosy v souladu," dodala náměstkyně.

Bém uvedl, že záporné stanovisko vlády k budoucímu poskytnutí finančních záruk je pro něho zklamáním, ale bere ho jako fakt. Poukázal na to, že podstatná část z asi 30 miliard korun, které by měl stát kvůli hrám vynaložit, by neplynula do Prahy, ale do jiných regionů. Celkové náklady včetně další infrastruktury, která budou údajně nutné i bez her, se odhadují asi na 600 miliard korun.

Minimální šance ve 2016

Primátor bude nadále přesvědčovat ministry o tom, že hry budou podle něho výnosné a přinesou asi 40 miliard korun. S vědomím, že rok 2016 představuje pro Prahu minimální šanci, je však podle Béma zbytečné investovat příliš energie "do vyvracení mýtů a nafouknutých bublin v hlavách některých ministrů".

Praha olympijská použije v úterý uvolněné peníze na doplacení některých studií a pokračování v komunikační kampani. Pokud se Praha nedostane v červnu mezi kandidátská města, společnost bude podle Béma pokračovat v činnosti s minimálním rozpočtem a aktualizovat podklady pro pokus v roce 2020. Zda by byl v jejím čele nadále sportovní podnikatel Tomáš Petera, zatím není jasné. To samé by v případě neúspěchu Prahy v klání o hry platilo pro rok 2024.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články