Hlavní obsah

Pořadatelé chtějí na Velké pardubické více zahraničních koní

PARDUBICE

Pořadatelé Velké pardubické steeplechase chtějí na nejtěžší český dostih přilákat více zahraničních koní. Dostihový spolek Pardubice proto rozšíří splnění kvalifikačních podmínek i na některé závody v cizině, které se konají na kratší trati, než je dosud požadováno.

Článek

Zahraniční koně by také v Česku mohli trénovat před Velkou pardubickou již od srpna, řekl ve středu novinářům předseda představenstva Dostihového spolku Miroslav Petráň.

Dosud museli zahraniční koně pro účast na Velké pardubické absolvovat v sezoně bez pádu a vybočení alespoň jeden dostih steeplechase nebo cross country o délce nejméně 4800 metrů. Účast koní z ciziny však byla stále nižší, než si spolek přál. "Vybereme zahraniční závody, jejichž absolvování bude automaticky znamenat kvalifikaci na Velkou pardubickou. Jednoznačně máme snahu dostat sem větší zahraniční účast, která je klíčová," uvedl Petráň.

Koně z ciziny by mohli podle něj v Česku trénovat již od srpna. Zvykli by si na místní podmínky a mohli by absolvovat i jednu z kvalifikací na Velkou pardubickou. "Dostihy by byly atraktivnější a nakonec by na tom majitelé koní ještě ušetřili, protože náklady u nás jsou mnohem nižší než v cizině," řekl Petráň.

Loňskou 117. Velkou pardubickou vyhrála sedmiletá bělka Sixteen v sedle s žokejem Dušanem Andrésem. Na startu se objevilo pouze 15 koní, ze zahraničí byli tři.

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se letos bude konat kromě devíti dostihových dnů také 12 dalších sportovních podniků. Patří mezi ně například srpnové Mezinárodní závody všestranné způsobilosti, závody všestrannosti seriálu Zlatá podkova 19. a 20. dubna nebo celostátní finále Kriteria mladých koní koncem srpna. Divácky atraktivní je také mezinárodní výstava Koně v akci první zářijový víkend.

Reklama