Hlavní obsah

Verner se na krasobruslařské show bavil, i když padal

PRAHA

Do čtvrteční půlnoci zbývalo pár minut a v hale hokejové Sparty vznikly dva velmi početné hloučky fanoušků. Jeden na ledě obklopil Tomáše Vernera, druhý čekal, až se protlačí k Jevgeniji Pljuščenkovi. Tak končila exhibice Králové ledové arény.

Článek

Zaplněná aréna si kvůli technickým problémům musela na start krasobruslařské show dvacet minut počkat, ale pak se dočkala vystoupení závodících legend i bruslících bavičů a akrobatů.

„Před čtyřmi lety to bohužel nevyšlo a nemohl jsem tady jet. Už tehdy jsem věděl, že se vrátím,“ pronesl k nadšeným divákům Pljuščenko, hlavní hvězda po Evropě putující akce.

Ochranka pro housle

Na ledě se objevil celkem čtyřikrát, doprovázela ho reprodukovaná hudba, zpěv hvězdy ruské pop music Dimy Bilana i houslový doprovod Edvina Martona, jehož originální stradivárky hlídali na každém kroku dva bodyguardi.

Olympijský vítěz Pljuščenko předvedl, že skákat nezapomněl ani během dvouleté pauzy. „Z exhibice nic usuzovat nejde. Ale on by se nevracel, kdyby nebyl dobře připravený,“ říkal na jeho adresu český mistr Evropy Tomáš Verner.

Právě on byl vedle Pljuščenka největším tahákem akce. Bezprostředním projevem při jízdě na hudbu Gipsy Kings uchvátil diváky, kteří mu odpustili i dva pády. „Ty součástí exhibice nebyly,“ smál se. „Ale užil jsem si to. Trénuju teď měsíc na suchu, jsem dost zničený, nohy bolí,“ vysvětloval. Od moderátora Leoše Mareše ale dostal šanci skokanské zaváhání zopakovat a druhý pokus už za velkého jásotu publika zvládl. „Před tolika českými fanoušky jsem určitě ještě nejel,“ rozplýval se.

Spěchal na zkoušku

Reparát nepotřeboval ani na zkoušku, která na něj na fakultě tělesné výchovy a sportu čekala hned druhý den ráno – dostal jedničku z fyziologie. „Myslel jsem, že se na to ještě po show podívám, ale už jsem to nestihl,“ líčil.

Dvojici hlavních hvězd zdatně sekundovali další účastníci exhibice. Charizmatický Francouz Candeloro znovu učaroval svými krokovými pasážemi, jeho krajan Tobel potvrdil pověst skvělého showmana. Krasobruslařské hvězdy doplňovala i takřka cirkusová vystoupení – kouzla dua Afanasjevová–Dakk s obručemi nebo salta a přemety Ukrajince Jakimenka.

„Ten jeho žabák byl vážně úžasný, předtím jsem ho neznal. Ale všichni byli výborní, myslím, že sem přivezli jednu z nejlepších show, co existuje,“ tvrdil Verner, jehož tentokrát sledovali i rodiče a přítelkyně. „To není závod, tak jsem udělal výjimku. Tady není žádná tréma, navíc jsem měl i víc času se jim věnovat,“ vysvětloval.

Na organizaci pražské show se podílel René Novotný, spolu s Radkou Kovaříkovou mistr světa ve sportovních dvojicích z roku 1995. Oba se představili i přímo na ledě, i když podle Novotného to bylo jejich poslední vystoupení na bruslích.

Reklama