Hlavní obsah

Boxer Konečný: Mám životní formu

Michal OsobaPrávo

V sobotu ho čeká životní zápas. Po něm může být boxer Lukáš Konečný prvním českým profesionálním mistrem světa organizace WBO. Ale Ukrajinec Sergej Dzinziruk je favoritem souboje. „Můžu jen překvapit a hodlám překvapit,“ odhodlaně hlásí devětadvacetiletý ústecký boxer.

Článek

Už přemýšlíte o tom, jaké by to bylo připnout si pás pro mistra světa?

Na to myslím od malička. Od nějaký šesti let si říkám, jak krásné by bylo stát se mistrem světa, i když tehdy samozřejmě jen amatérským. Určitě bych se radoval a pořádně to oslavil.

Jenže favoritem je Dzinziruk. Jak se dá porazit?

On moc slabších stránek nemá. Je to velice technický boxer, umí si dobře nastavit taktiku. Jeho výhodou je, že je dlouhý, má rychlou pravou ruku a umí si soupeře držet na distanc. Ale on ještě neboxoval s někým takovým jako já. Já mám srdce, touhu získat titul, přistupuju k tomu jako k životnímu zápasu, myslím, že bude překvapený mým tempem. Budu chtít směřovat hodně úderů na spodek, i když on má dobrý kryt.

Cítíte se v životní formě?

Určitě. Takovou jako teď jsem nikdy neměl, ani v amatérech. Dokonce nemám ani žádné problémy s váhou. Už teď mám 20 deka pod limit, což je na mé poměry neskutečné. (úsměv) Myslím, že mi to dvojnásobné odložení zápasu kvůli zraněním prospělo. Tak dlouho jsem nikdy netrénoval, poslední dva týdny jsem měl sparing s Kubánce Velozem, který má 85 kilo a podobný styl jako Dzinziruk.

Měnil jste kvůli tomuto titulovému zápasu přípravu?

Moc jsem toho neměnil. Jen jsem piloval techniku a taktiku. Je to pro mě životní zápas, přizpůsobil jsem mu stravu, chodil na thajské masáže, lymfodrenáže, abych ze sebe dostal škodlivé látky. Využil jsem i spoustu doplňků stravy, abych si, kdybych náhodou prohrál, mohl říct, že jsem udělal všechno proto, aby se to nestalo.

Porážku si vůbec nepřipouštíte. Ale přeci jen - co kdyby přišla?

Záleží, jakým stylem. Před limitem jsem ještě nikdy neprohrál, tak nepočítám, že by se to stalo teď. A kdybych prohrál na body, bude to úspěch pro mě. Jenže takový úspěch nechci.

Počítáte tedy, že se odboxuje celých dvanáct kol?

Je to pravděpodobné. Buď celých nebo se rozhodne ke konci. Samozřejmě, že bych radši vyhrál v prvním kole, ušetřil bych tím síly i kila, i když fanoušci by z toho moc neměli.

Čekáte velkou diváckou podporu z domova?

Zprostředkoval jsem fanouškům prodej asi 300 vstupenek, myslím, že přes 500 by jich mohlo dorazit. Jejich podpora pro mě bude strašně důležitá. Dzinziruk je mistr světa, pořádá to jeho stáj, rozhodčí mu můžou „připískávat“, což je ale normální. Moje výhoda budou zase diváci.

Dorazí i vaše rodina?

Manželka přijede, o tři dcery se bude starat babička. Aspoň bude mít žena klid. Pro tátu jsem sehnal první řadu, i když mě to stálo dost práce i peněz. Uslyším od něj určitě spoustu rad, i když ne všechny se dají realizovat. Ale sám vím, jak bývá nepříjemné koukat na někoho blízkého v ringu, když nemůžete provést ten úder, úhyb...

Jste nervózní?

To jsem před každým zápasem. I minule, kdy jsem byl jasným favoritem, což bývá kolikrát horší, nikdo nečeká překvapení. Teď má Dzinziruk kurs asi 1,15 a na mě je 5,25. Můžu jen překvapit, a hodlám překvapit. V tom je to pro mě jednodušší, nemusím se stresovat.

Vsadil byste na sebe?

Dalo by se tak slušně vydělat, ale já mám svůj výdělek jistý (kolem miliónu Kč - pozn. red.). Spíš by mi pak mohli dat nějaké provize ti, co jim vyhraju peníze. (smích)

Jak strávíte poslední hodiny před začátkem duelu?

V pátek dopoledne ještě potrénuju, pak vyrazím do Drážďan na vážení, usměju se na fotografy, pojedu domů, dám si hovězí steak a jedno dvě pivka před spaním. Pak se v sobotu lehce proběhnu a budu tak do pěti odpočívat v posteli. Kolem třičtvrtě na devět začne zápas (vysílá živě Galaxie sport - pozn. red.).

Reklama