Hlavní obsah

Odpůrci her v Pekingu se postavili proti prohlášení ČOV

PRAHA

Plénum Českého olympijského výboru (ČOV) na čtvrtečním zasedání téměř jednomyslně, až na jediného delegáta schválilo prohlášení k srpnové olympiádě v Pekingu. Před pražským sídlem Autoklubu v Opletalově ulici se pak k plánovanému protestu sešli odpůrci her, aby upozornili na porušování lidských práv v Číně a Tibetu.

Článek

Ti před vchodem do budovy vyvěsili velký transparent, kde na bílém podkladu stál červenými písmeny vyvedený nápis "Sport + lidská práva=OH". Na okolních lampách se pak objevily desítky tibetských vlajek. Organizátoři shromáždění chtěli dosáhnout toho, aby se členové výboru i sportovci samotní nebáli vyjádřit svůj názor na dění v dějišti letní olympiády.

Předseda ČOV Milan Jirásek při čtení prohlášení zdůraznil, že výbor je zásadně proti porušování lidských práv, zároveň však jednoznačně odmítl, že by česká strana uvažovala o bojkotu olympiády. "Naše stanovisko je neměnné a dalo by se shrnout asi takto: lidská práva ano, bojkot her ne," uvedl Jirásek. "Bojkoty olympiád v sedmdesátých a osmdesátých letech nepřispěly k řešení problémů, naopak jen prohloubily spory a zostřily napětí mezi státy. Sport má stavět mosty, ne zdi mezi zeměmi," podotkl Jirásek.

Dodal, že ČOV se přidal k úmluvě dalších národních výborů o tom, že nebudou útočit proti čínské vládě v zájmu udržení jednoty a ochrany her i sportovců samotných.

Masný má s Čínou vlastní zkušenosti

"Jsou nám dávány nálepky, že jsme zbabělí, že k něčemu sportovce nutíme. Ale není to tak. Český olympijský výbor nikdy nepotlačoval právo sportovců na vyjadřování a platí to i pro Peking," uvedl Jirásek s tím, že účastníci her musí dodržovat článek 51 olympijské charty. Podle něj v olympijských prostorách, na sportovištích a jiných místech není povolen žádný typ demonstrací nebo politické, náboženské či rasové propagandy.

Členové pléna Jiráskem přečtené prohlášení schválili téměř jednomyslně, dva se zdrželi hlasování a proti se postavil pouze Radim Masný, viceprezident Evropské asociace boxerů amatérů a člen výkonného výboru České boxerské asociace. Ten prohlášení označil za alibistické. Dopředu oznámil, že do Pekingu neodcestuje.

"Mám osobní zkušenost se sportovními podniky v Číně. Nevidím jediný důvod, proč bych se toho měl účastnit," prohlásil Masný. "Byl jsem před třemi lety na mistrovství světa v Mien-jangu, které sice bylo organizačně skvěle zvládnuté, ale město bylo úplně vylidněné a do hlediště byli nahnáni vojáci a organizovaní studenti. Nezdálo se mi, že by to sbližovalo lidi," uvedl Masný, kterému prý vadí i současná situace v Tibetu.

Reklama