Hlavní obsah

Kordista Beran v pražské kvalifikaci neuspěl a na OH nepojede

PRAHA

Kordista Jiří Beran se na olympijských hrách v Pekingu nepředstaví. Nejlepší český šermíř vypadl v sobotním kvalifikačním turnaji v pražských Letňanech ve čtvrtfinále a obsadil celkově páté místo. Účast v Pekingu si zajistili pouze vítěz Nikolaj Novosjolov z Estonska a poražený finalista Sturla Torkildsen z Norska, jenž vyřadil Berana. V soutěži žen neuspěla Martina Olexová.

Článek

Beran tak nenaplnil roli papírového favorita, mezi 22 šermíři byl nasazen jako číslo jedna. V prvním kole měl volno, ve druhém porazil Anzora Albrechta z Gruzie 15:7, v souboji o postup do semifinále však prohrál s Torkildsenem 13:15 a byl vyřazen.

"Říkáme mu uspávač hadů. Snaží se vytvořit si náskok na začátku a pak čeká na chyby soupeře," řekl České televizi na adresu svého přemožitele Beran, jemuž by do Pekingu pomohla pouze divoká karta od mezinárodní federace.

Olexová nevstupovala do soutěže kordistek na rozdíl od Berana jako favoritka a po absolvované kvalifikační části vypadla hned před branami osmifinále. Česká šermířka podlehla 12:15 s Anou Mirandaovou z Portugalska a skončila celkově sedmnáctá.

Olympijskou letenku si zajistily Ukrajinka Jana Šemjakinová a Noam Millsová z Izraele.

Muži:
Finále: Novosjolov (Est.) - Torkildsen (Nor.) 15:10,
o 3. místo: Zacharov (Běl.) - Ersek (SR) 15:9,
semifinále: Torkildsen - Ersek 15:14, Novosjolov - Zacharov 15:12,
čtvrtfinále: Torkildsen - Beran (ČR) 15:13,
osmifinále: Beran - Albrecht (Gruz.) 15:7.
Ženy:
Finále: Šemjakinová (Ukr.) - Millsová (Izr.) 15:14,
o 3. místo: Lamonová (Švýc.) - Samuelssonová (Švéd.) 15:14,
semifinále: Šemjakinová - Samuelssonová 15:11, Millsová - Lamonová 15:12,
1. kolo: Mirandaová (Portug.) - Olexová (ČR) 15:12.

Reklama