Hlavní obsah

Vládcem ledu je po vítězství v exhibici hokejista Petr Ton

Hokejista pražské Sparty Petr Ton zvítězil v nedělní exhibici Souboj vládců ledu, v níž těsně zdolal krasobruslařského mistra Evropy Tomáše Vernera a rychlobruslařskou mistryni světa Martinu Sáblíkovou. Ton vyhrál v dovednostní soutěži obě rychlostní disciplíny, což mu zajistilo těsné prvenství před Vernerem. Exhibice přilákala do haly v pražských Letňanech asi pět stovek diváků.

Článek

Maličký stadión postavený hokejistou Františkem Kučerou se v teplém jarním poledni rychle zaplnil a lidé se od začátku dobře bavili. "Vernera jsem si nemohla nechat ujít, když ho mám konečně doslova za domem," vysvětlila jedenadvacetiletá slovenská studentka Katarína, proč i s přítelem vyrazila na souboj hodně různorodých bruslařů.

Ton nepatří mezi hokejisty k žádným obrům, ale v chráničích ostře kontrastoval s drobnou Sáblíkovou i lehoučkým Vernerem. Jakmile ale došlo na dovednostní soutěže, mezi mantinely kraloval. Stačilo mu jen pár rychlých kroků, aby za sebou při sprintu nechal oba soupeře a polovinu hokejového hřiště zdolal za 5,08 sekundy.

Podobně si vedl pětatřicetiletý matador i v druhé rychlostní disciplíně na tři kola. I s hokejkou v ruce zdolal vláčnými tempy trať za 41,6 sekundy, což nezvládli ani Sáblíková, ani dynamický Verner. "Moc ale Martině nezávidím. Ještě před exhibicí jsem si ty jejich brusle s dlouhými noži půjčil a bylo to hrozné. Nedá se na nich skoro zatáčet, na malém kluzišti to strašně vynáší," prohlásil po exhibici Ton.

Tím veškeré alespoň trochu vážné sportovní výkony skončily. Diváky potěšila vložená exhibiční jízda Tomáše Vernera, který v rytmu hudby skupiny Gipsy Kings předvedl i řadu trojných a dokonce jeden čtverný skok, byť ne zcela povedený. V krasobruslařské zručnosti neměl proti Vernerovi neohrabaně působící Ton šanci, o Sáblíkové na dlouhých nožích ani nemluvě.

Vrcholem exhibice byla soutěž v nájezdech na brankáře, na niž se účastníci poprvé převlékli do jednotné hokejové výstroje. Zatímco Ton zkoušel parádní blafáky, které mu ale gólman často vystihl, Vernerovi muž v masce puky pouštěl o poznání snáz. Ještě "nešikovnější" byl při pokusech Sáblíkové. Z výhry v nájezdech se po rozstřelu radoval Verner, ale celkové vítězství rozhodnutím pořadatelů připadlo Tonovi.

Mladému krasobruslaři ale výhra v nájezdech udělala velkou radost. "Pane Hadamczik, jestli sháníte útočníka do třetí lajny, docela bych to vzal," vzkázal s úsměvem po exhibici do televizní kamery. To Sáblíková se prý po dnešku bude držet raději svého řemesla.

Reklama

Související témata: