Hlavní obsah

"Neporazitelný" Inoue se nekvalifikoval na OH a skončil s judem

TOKIO

Slavný japonský judista Kosei Inoue se nenominoval na olympijské hry a v reakci na to ukončil kariéru. Trojnásobný mistr světa v kategorii do 100 kilogramů a olympijský vítěz ze Sydney 2000 to oznámil v Tokiu poté, co se nevešel po čtvrtfinálové porážce v národní kvalifikaci do olympijského týmu.

Článek

Za dva týdny třicetiletý Inoue dlouho platil na mezinárodní scéně za neporazitelného judistu. Na olympijských hrách v Aténách mu však připravil už ve čtvrtfinále první prohru po čtyřech letech Nizozemec Elco van der Geest. V Pekingu se mohl Inoue rehabilitovat. "Nedopadlo to tak, jak jsem doufal, ale ničeho nelituji," konstatoval pokorně Inoue po prohře Joheiem Takaiem. Ani ten se ale do týmu nevešel, protože ve finále prohrál s Keidžim Suzukim.

Japonská velmoc před čtyřmi lety i přes Inoueho výpadek získala v Aténách na tatami osm zlatých medailí. O jednu z nich se postarala sedminásobná mistryně světa ve váze do 48 kg Rjoko Taniová, jež se teď po mateřské pauze kvalifikovala na pátou olympiádu. Z těch předchozích má doma dvě stříbra a dvě zlata, která získala ještě pod jménem Tamuraová.

V japonské výpravě naopak nebude Tadahiro Nomura, který je jediným judistou, který získal tři olympijské tituly za sebou. Od aténského úspěchu ale startoval sporadicky a plány na čtvrté zlato ve váze do 60 kg mu definitivně překazila operace kolenních vazů.

Reklama

Související témata: