Hlavní obsah

Tři čeští horolezci stanuli na vrcholu Daulághirí

Radku Jarošovi a Zdeňku Hrubému se podařilo vylézt na Daulághirí, sedmou nejvyšší horu světa vysokou 8167 metrů. Dvoučlenná expedice stanula na vrcholu v pátek 2. května. Na Daulághirí vystoupil 23. dubna také další český horolezec Martin Minařík. Všichni horolezci informovali o výstupech na svých internetových stránkách.

Článek

Jaroš byl na Daulághirí již v roce 2006, ale tehdy skončila jeho snaha 200 výškových metrů pod vrcholem. Novoměstský horolezec si tak na konto připsal sedmou osmitisícovku a spolu s Hrubým by se rádi oba pokusili ještě v rámci této expedice o výstup na Annapurnu (8047). O dalším pobytu se však horolezci rozhodnou vzhledem k únavě až v dalších dnech.

"Mám dost omrzlé nohy, takže teď řešíme, jestli je možné ještě jít i na tu druhou horu," řekl Českému rozhlasu Region Jaroš. Rozhodnou příští dny a sestup do údolí. "Pak se rozhodneme, jestli půjdeme dál, nebo se vrátíme domů," dodal.

Jaroš s Hrubým stoupali na Daulághirí po výškových táborech, které si sami stavěli ze základního tábora. Minařík šel na horu sólovýstupem od 7000 metrů nad mořem, ani pod touto výškou však nebyl členem žádné expedice.

Při sestupu byli svědky smrtelného zranění

Naposledy Jaroš vystoupil na horu vysokou alespoň 8000 metrů před třemi lety, kdy vylezl na Nanga Parbat. "Bylo to hodně těžké, hora je dlouhá a náročná a podmínky ve stěně od druhého výškového tábora byly náročné a často se měnily," řekl o současné expedici Jaroš. "Zažili jsme během krátké doby slunce, sněžení a vichřice," vyprávěl horolezec.

Při sestupu česká dvojice potkala dva španělské kolegy, z nichž jeden byl ve vážném zdravotním stavu. Čeští horolezci se dvojici snažili pomoci, ale jeden ze Španělů v blízkosti druhého výškového tábora uklouzl, zřítil se do propasti a zahynul.

Reklama