Hlavní obsah

Pětibojaře čeká na Kladně souboj o olympiádu a světový šampionát

PRAHA

Souboj o nominaci na mistrovství světa v Budapešti a o místo na olympiádě v Číně čeká od čtvrtka do neděle české moderní pětibojaře při Světovém poháru na Kladně. Předposlední kvalifikační závod pro hry v Pekingu slibuje mimořádně silnou konkurenci téměř 90 mužů a 60 žen, kvůli zánětu průdušek však bude nejspíš scházet dlouhodobě nejlepší Čech Libor Capalini.

Článek

Závod Fortuna Czech Open bude mít pro domácí pětibojaře dvojnásobný náboj. Vedle boje o účast na světovém šampionátu je mezi muži ve hře stále druhé místo pro olympiádu v Pekingu. Jistotu startu v Číně má David Svoboda, který splnil kritéria na loňském mistrovství Evropy. "Jelikož splnil nominaci jak přímo, tak podle žebříčku, je na devadesát devět procent jisté, že na olympiádě nebude chybět. Hraje se tedy o druhé zbývající místo," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze kouč Jakub Kučera.

Právě závod na Kladně může ještě zamíchat pořadím na světovém žebříčku, z něhož vzejde druhý mužský účastník her. Momentálně je nejvýše postavený Capalini, ale kvůli nemoci může přijít o náskok osmi bodů před Michalem Michalíkem. "Jeho start je prakticky vyloučený, což otevírá šanci k olympiádě ostatním klukům. Pokud by Michal Michalík skončil hodně vysoko, do čtvrtého místa, mohl by Libora přeskočit," přiblížil Kučera.

Blízko hranice postupu jsou Sedlecký a Polívka

Ve hře o olympijské hry však zůstávají i další reprezentanti. Blízko hranice postupu ze světového žebříčku, odkud podle českého trenéra projde do Pekingu okolo dvanácti závodníků, jsou Michal Sedlecký a nedávný vítěz Světového poháru v Británii Ondřej Polívka. "Stále tak může pět Čechů zasáhnout do boje o olympiádu. Kladno může hodně napovědět," podotkl Kučera.

Mezi ženami si hodně polepšila Lucie Grolichová, které pomohlo čtvrté místo z Madridu až na pátou příčku v žebříčku. "Před sezonou jsem věděla, že musím zajet jeden dobrý výsledek, abych měla olympiádu jistou. Nemám sice přesně spočítané, co by se muselo stát, abych do Pekingu nepostoupila, ale je téměř stoprocentně jisté, že o něj nepřijdu," řekla Grolichová.

Na Kladně se bude rozhodovat

Vedle boje o olympiádu bude pro mužskou domácí špičku závod na Kladně také nominací na mistrovství světa, které na konci května hostí Budapešť. "Máme minimálně šest lidí, kteří můžou jít ve finále na mistrovství světa hodně vysoko. Na Kladně se tak bude rozhodovat, kteří čtyři půjdou v Budapešti individuální závod. Odlišná situace je u Libora. Pokud bude zdravý, tak by měl na mistrovství startovat," uvedl Kučera.

Fortuna Czech Open, poslední závod Světového poháru před říjnovým finále v Portugalsku, slibuje na české poměry nevídanou konkurenci. "U mužů tady takováhle účast asi ještě nikdy nebyla. Z nejlepší dvacítky závodníků dorazí dvanáctka, u žen dokonce šestnáctka. Přijede absolutní špička," prohlásil Kučera.

Z domácích pětibojařů se představí 12 mužů a devět žen. Závody začnou kvalifikacemi ve čtvrtek a pátek, finále je na programu v sobotu a v neděli. Vstupné je zdarma.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články