Hlavní obsah

Někteří paralympijští sportovci kvůli sporu zřejmě nepojedou do Pekingu

PRAHA

Dlouholetý spor v českém paralympijském hnutí neutichl a doplatí na něj někteří sportovci. Je velmi pravděpodobné, že se do Pekingu na paralympiádu nepodívají například cyklista Michal Stark a plavkyně Kateřina Lišková, neboť jako členové Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) odmítli vstoupit do konkurenční České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Přitom by oba měli velkou šanci získat v Číně medaili.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Michal Stark

Článek

Stark už prý z důvodů nesplnění nominačních kritérií nebyl loni na MS, přestože patří dlouhé roky mezi světovou špičku cyklistů s nadkolenní amputací: byl na pěti paralympiádách a vozil medaile z MS. Český paralympijský výbor (ČPV) od roku 2004 nepovažuje ČSTPS za svého člena, třebaže právní cestou k vystoupení této organizace z ČPV nedošlo. Spor mezi předsedou ČSTPS Janem Nevrklou a výkonným předsedou ČPV Františkem Janouchem přerostl do osobní roviny.

Vedení ČPV v prohlášení uvádí, že u nesdružených sportovců nemůže mít přehled o jejich výkonnosti a splnění nominačních kritérií. "Je logické, že s nimi nikdo o nominaci na paralympiádu nejedná," stojí v prohlášení.

Stark před disciplinární komisi 

O Starkově vyřazení z reprezentace loni rozhodla Komise handicapovaných při Českém svazu cyklistiky, jejímž předsedou je právě Janouch. "Pokud se sportovci nestanou členy svazu sdruženého v ČPV, nemají šanci jet na paralympiádu. Nemůžeme se starat o lidi, kteří nejsou našimi členy, to odporuje logice spolků," řekl tiskový mluvčí ČPV Pavel Lukeš.

Stark dokonce dostal předvolání před disciplinární komisi. "Vůbec netuším proč, ale jsem zjevně 'persona non grata'," divil se dnes. Podle jeho slov mu zůstala utajena i nominační kritéria na paralympiádu a pomoci se nedovolal ani u vedení Českého svazu cyklistiky, jehož je dlouhá léta členem. "Plácají mě po zádech, jak jsem dobrej, ale že prý nemohou jít proti rozhodnutí komise handicapovaných," prohlásil.

ČPV podle Nevrkly pro nominaci na paralympiádu stanovil jako podmínku členství v ČATHS a buď vystoupení z ČSTPS, nebo prohlášení této organizace, že nebude výkony sportovců uvádět ve svých ročenkách a propagovat jejich výsledky. Podle výsledků dostávají ČPV a jeho subjekty desetimilionové státní dotace. "To popíráme, to není pravda. Takové podmínky tam nejsou. Jediné, co musí, je být členy ČPV. Třeba někdo do asociace vstoupil jen kvůli účasti na paralympiádě a poté zase vystoupí," upozornil Lukeš.

"Je to jak za národní fronty. 'Nevstoupíš, nepojedeš'," komentoval situaci Martin Kovář, čtyřnásobný paralympijský vítěz v plavání, jenž ukončil po Aténách 2004 kariéru.

Spor od roku 2004 

Mimo hru jsou také další členové ČSTPS - plavci Vojtěch Franěk a Dalibor Mach či stolní tenisté René Tauš a Luboš Trčka. V případě Starka ale finální rozhodnutí o jeho nominaci do Pekingu vydává prezídium Českého svazu cyklistiky. "Chápu, že se sportovci v té situaci neocitli svou vlastní vinou, ale že se nechtějí stát členy ČATHS, to je jen jejich rozhodnutí," prohlásil Lukeš.

ČSTPS se pře s vedením ČPV, zda je jeho členem, už od roku 2004. Nejvyšší soud řízení zastavil proto, že problém není právního charakteru a je interní záležitostí občanských sdružení. ČSTPS má přes 2300 členů, v konkurenční organizaci je kolem 700 sportovců. Z asi čtyřiceti špičkových reprezentantů jich ke konkurenci přešly tři čtvrtiny. ČSTPS je přitom členem mezinárodní organizace postižených sportovců IWAS a jeho prostřednictvím také součástí Mezinárodního paralympijského výboru IPC.

"Pro mě je to nepřijatelné prodat deset let práce někomu, kdo na tom nemá vůbec žádný podíl, jen proto, aby mě kamsi pustil," odmítla přesun Lišková, špičková plavkyně. "Nejde jen o reprezentanty, ale v ČSTPS jsou stovky postižených sportovců, to je důležitější," upozornil Kovář na skutečnost, že ČSTPS nedostal z ČPV za poslední roky žádné dotace, jen necelý milión od Sazky. A kvůli němu je zažalován pro bezdůvodné obohacení.

Vyjádření výkonného předsedy ČPV Františka Janoucha se ČTK nepodařilo sehnat. "Není mu dnes dobře," vysvětlil Lukeš.

Reklama