Hlavní obsah

Londýnský starosta varoval před zvyšováním výdajů na OH

LONDÝN

Nový konzervativní starosta Londýna Boris Johnson ve čtvrtek varoval, že náklady na londýnskou olympiádu v roce 2012 se již nesmějí zvyšovat. Na zasedání rady pro uspořádání olympijských her oznámil, že povolá skupinu finančních poradců ze soukromého sektoru, kteří by měli prozkoumat účetnictví a poradit, jak dodržet rozpočet.

Článek

Ten už musela vláda upravit z původního odhadu 3,4 miliardy na 9,3 miliardy liber (292 miliard korun) a nyní se zdá, že ani tato částka by nemusela být dodržena. Vzhledem ke globální kreditní krizi mají navíc podniky potíže s obstaráním úvěrů za podmínek, s nimiž původně počítaly.

Předseda britského organizačního výboru Sebastian Coe musí znovu a znovu čelit kritice ohledně financí. Experti totiž odhadují, že pořadatelé budou nakonec muset zajistit financování her prostřednictvím peněz, které by jinak šly na podporu místních sportovišť a sportovních klubů, a tak bude mít olympiáda opačný efekt, než by mít měla - místo mohutného impulzu k rozvoji sportu a tělovýchovy v Británii bude spíš "vysavačem", který na jednu velkou sportovní show odsaje značné prostředky.

"Nemyslím, že je nutné, aby sport v místech utrpěl," řekl Coe televizi Sky. Podle jeho názoru sport potřebuje dokonalou výkladní skříň a vzory a olympiáda tak naopak bude katalyzátorem rozvoje sportu v Británii. Vynaložené prostředky při tom podle něj pomohou regeneraci oblastí, které budou modernizovány.

Reklama