Hlavní obsah

Handicapovaný Pistorius uspěl u arbitráže a smí startovat na OH

LAUSANNE

Tělesně postižený jihoafrický sprinter Oscar Pistorius může startovat se zdravými sportovci na olympijských hrách v Pekingu. Rozhodla o tom v pátek Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne, která zvrátila původní zamítavé stanovisko Mezinárodní atletické federace IAAF. Informovala o tom agentura AP.

Článek

"Jsem z rohodnutím arbitráže nadšený a doufám, že umlčí mnoho šílených teorií," nechal se Pistorius slyšet na stránkách BBC. Jihoafrický atlet doufá, že splní olympijských limit A pro trať 400 m, který činí 45,55 sekund. Pokud by ostatní jihoafričtí atleti nezaběhli lepší čas, pak by mu stačilo 45,95 pro limit B. Nejlepší čas jednadvacetiletého sportovvce činí na trati 400 metrů 46,56 sekund.

Arbitráž v prohlášení konstatovala, že na základě expertíz dodaných od obou stran nedošla k závěru, že by protézy Cheetah Flex-Foot dávaly běžci oproti soupeřům výhodu. IAAF rozhodnutí akceptovala. "Oscar bude vítán na každém závodě, který se toto léto rozhodne běžet," uvedla federace. "Je to inspirativní člověk a těšíme se, že budeme svědky jeho úspěchů."

Pistorius se narodil bez lýtkové kosti na jedné noze a s několika defekty na noze druhé. V 11 letech mu byly nohy pod kolenem amputovány. Podle pravidel nesmějí mít atleti žádné technické pomůcky, které by jim pomohly zlepšit výkon.

Podle studie, kterou si IAAF nechala vypracovat od institutu biomechaniky, Pistoriusovi protézy takovou výhodu poskytují. Jednadvacetiletý běžec však předložil studii z massachusettského institutu technologie, která tvrdí opak.

V roce 2004 zvítězil na paraolympijských hrách v Aténách a mezi handicapovanými sportovci drží světové rekordy na 100, 200 a 400 metrů. V minulém roce skončil mezi zdravými atlety na mistrovství Jihoafrické republiky na 400 m trati na druhé příčce.

Reklama

Související témata: