Hlavní obsah

Olympijské hry v Tokiu se letos neuskuteční. Byly odloženy na příští rok

mm, vap, zpČTKSport.cz

Už je to definitivní! Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe se v úterý s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem dohodl v telefonickém rozhovoru na přeložení her na příští rok. Budou se konat nejpozději v létě 2021.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyjádření japonského premiéra Šinza Abeho k odkladu olympijských her v Tokiu.Video: sntv

 
Článek

"Navrhl jsem odložit hry zhruba o rok a prezident Mezinárodního olympijského výboru Bach s tím jednoznačně souhlasil," řekl novinářům japonský premiér Abe. Přeložením her se dnes bude ještě zabývat výkonná rada MOV během narychlo svolaného konferenčního hovoru.

Olympijské hry v Tokiu se měly konat od 24. července do 9. srpna. Odloženy budou poprvé za 124 let své existence. Hry se nekonaly ve válečných letech 1916, 1940 a 1944 a v době studené války je v letech 1980 a 1984 ovlivnily bojkoty výprav.

Odklad olympiády? Podle veslaře Ondřeje Synka nejrozumnější řešeníVideo: Ondřej Synek

Zároveň s odkladem bylo rozhodnuto, že olympijský oheň už zůstane v Japonsku a že si akce ponechá název olympijské a paralympijské hry Tokio 2020.

Zprvu odmítavý postoj MOV organizátorů k odkladu byl ve světle vývoje pandemie neudržitelný.

"Ve světle současných událostí a na základě informací od Světové zdravotnické organizace se prezident MOV a předseda vlády Japonska shodli, že XXXII. letní olympijské hry musejí být přeloženy na příští rok, nejpozději na léto 2021, aby bylo zabezpečeno zdraví sportovců, všech lidí zapojených do OH a mezinárodní komunity," uvedly MOV a organizační výbor tokijských her ve společném prohlášení.

Je to šok, ale oklepeme se jedeme dál, říká o odložení OH kanoista Martin Fuksa

Tokio dokončilo přípravy na velkolepý sportovní svátek v době, kdy se začal koronavirus šířit světem. Organizátoři i představitelé MOV několik měsíců ubezpečovali, že se hry uskuteční v naplánovaném termínu. V minulých dnech ale obě strany i pod tlakem národních olympijských výborů a samotných sportovců připustily, že začínají o odkladu her uvažovat.

Koronavirem se podle aktuálních údajů nakazilo ve 194 zemích světa více než 377 000 lidí, nemoci COVID-19 jich 16 500 podlehlo. Snaha o zastavení šíření viru vedla k velkým cestovním, komerčním a společenským omezením, jež výrazně ovlivnila i přípravu mnoha sportovců. Vzhledem k rušením kvalifikačních akcí je podle údajů MOV zaplněno jen 57 procent z 11 tisíc míst ve všech 33 sportovních odvětvích, která na hrách budou.

Na odklad olympijských her se snažíme dívat pozitivně, říká šéf českých olympioniků Jiří KejvalVideo: Sport.cz, ČOV

Rozhodnutí o odložení her padlo necelé dva dny předtím, než měla ve Fukušimě začít štafeta s olympijským ohněm, jenž byl zažehnut 12. března v řecké Olympii. Štafeta se měla uskutečnit v nouzovém režimu bez diváků a bez tradiční pochodně nesené běžci, ale s ohněm v lucerně přepravované vozidlem. "Oheň bude prozatím uložen a vystaven ve Fukušimě," uvedl prezident organizačního výboru Joširo Mori.

Jisté je, že oheň v Japonsku zůstane. "Olympijské hry v Tokiu by mohly sloužit jako symbol naděje pro svět během těchto krušných časů a olympijský oheň by mohl být světlem na konci tunelu, v němž se svět nyní nachází. Proto jsme se dohodli, že oheň v Japonsku zůstane," uvedl MOV.

Organizátory nyní čeká mnoho výzev včetně toho, jak zajistit chod celé akce ještě rok a aby byly k dispozici všechna sportoviště a další dějiště i v náhradním termínu. "Za rok se toho může hodně stát, takže musíme rozmyslet, co udělat. Tohle rozhodnutí přišlo hodně náhle," uvedl Mori.

Odložení her kromě mimořádné výzvy z hlediska logistiky bude představovat i větší finanční nároky pro Japonsko, jež do nich investovalo více než 12 miliard dolarů (310 miliard korun). Hlavní ekonom finanční společnosti SMBC Nikko Securities Džuniči Makino už dříve vyčíslil japonské ztráty pro případ odložení na 670 miliard jenů (přes 155 miliard korun). Kacuhiro Mijamoto z univerzity v Kansai došel k částce o 30 miliard jenů nižší.

Kejval: Nový termín OH je obrovskou výzvou pro všechny

Český olympijský výbor uvítal odložení olympijských her v Tokiu na rok 2021. Podle předsedy Jiřího Kejvala představuje nový termín, k němuž Mezinárodní olympijský výbor a japonští pořadatelé sáhli kvůli pandemii nemoci COVID-19, obrovskou výzvu pro všechny.

"Vzhledem k ochraně zdraví všech toto rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru i japonských organizátorů vítáme. A zároveň jim přejeme hodně sil, protože všechny bude stát ohromné úsilí zajistit potřebné změny. Věříme, že olympijské hry v roce 2021 budou známkou toho, že se celý svět s pandemií vyrovnal a život se vrací do normálu," uvedl Kejval v tiskové zprávě.

Posunutí her označil za obrovskou výzvu pro všechny. "Sportovce a jejich týmy, sportovní svazy a federace, organizátory i nás. Ponese s sebou i finanční náklady, které ale nyní nelze ani odhadem vyčíslit. Zatím jistě víme jen to, že se můžeme upínat k roku 2021. S tím tedy začínáme řešit všechny věci, které souvisejí s přípravami na olympijské hry i našimi dalšími aktivitami," dodal předseda ČOV.

Přehled olympijských her, které se nekonaly, a těch, jejichž organizaci provázely vážné komplikace (řazeno chronologicky):
LOH 1908 - hry se měly konat v Římě, ale ten se kvůli ničivému výbuchu Vesuvu v roce 1906 pořadatelství vzdal. Novým dějištěm byl zvolen Londýn.
LOH 1916 - hry měl uspořádat Berlín, ale kvůli první světové válce se nekonaly.
LOH 1920 - pořadatelem byla zvolena Budapešť, ale kvůli spojenectví Rakousko-Uherska s Německem v první světové válce je Mezinárodní olympijský výbor přesunul do Antverp.
LOH 1936 - ačkoli řada zemí požadovala přesunutí her z nacistického Německa či jejich bojkot, OH v Berlíně se nakonec uskutečnily, byť v napjaté atmosféře.
ZOH 1940 - hry mělo uspořádat Sapporo a po vypuknutí čínsko-japonské války Garmisch-Partenkirchen, ale kvůli druhé světové válce se nakonec nekonaly.
LOH 1940 - hry mělo uspořádat Tokio a po vypuknutí čínsko-japonské války Helsinky, ale kvůli druhé světové válce se nakonec nekonaly.
ZOH 1944 - kvůli druhé světové válce se hry, jež měla hostit Cortina d'Ampezzo, nekonaly.
LOH 1944 - kvůli druhé světové válce se hry, jež měl hostit Londýn, nekonaly.
LOH 1972 - po útoku palestinských teroristů, kteří během OH v Mnichově zastřelili 11 členů izraelské výpravy, se MOV po jednodenním přerušení rozhodl v hrách pokračovat.
ZOH 1976 - pořadatelem byl původně zvolen Denver, tamní obyvatelé ale v referendu rozhodli, že hry nechtějí. MOV jako náhradní řešení zvolil Innsbruck, který hostil ZOH již v roce 1964.
LOH 1976 - na protest proti zájezdu novozélandských ragbistů do rasově segregované Jihoafrické republiky bojkotovalo hry v Montrealu téměř 30 afrických zemí.
LOH 1980 - na protest proti sovětské invazi do Afghánistánu bojkotovalo hry v Moskvě více než 60 převážně západních zemí v čele s USA.
LOH 1984 - kvůli údajným obavám o bezpečnost sportovců a znečištění životního prostředí se her v Los Angeles nezúčastnila většina socialistických zemí včetně Československa. Skutečným důvodem byla odveta Sovětského svazu za bojkot OH 1980 v Moskvě.
LOH 2020 - kvůli pandemii koronaviru se hry v Tokiu uskuteční až příští rok. Dohodli se na tom japonský premiér Šinzó Abe se šéfem MOV Thomasem Bachem.

Reklama

Související témata: